Pro 93 % seniorů je domácí mazlíček životním parťákem

23 % seniorů trápí samota jako jeden z největších problémů. Stejné procento si stěžuje na pocit vyřazení ze společnosti a 14 % má napjaté vztahy s rodinou. Téměř všichni senioři mající domácího mazlíčka (93 %) se shodují, že je pro ně vítaným životním "parťákem”. Data vyplývají z výzkumu realizovaného pro společnost RESIDOMO, největšího poskytovatele nájemního bydlení, agenturou STEM/MARK. Ačkoliv se data vztahují k celému roku, nyní, v čase vánočním, je téma osamocení seniorů o něco aktuálnější, protože 30 % z nich bydlí v domácnosti sami.

S osaměním úzce souvisí sdílení domácnosti s potomky. 42 % seniorů považuje soužití s dětmi za výhodné, ve skutečnosti s dětmi sdílí byt jen 13 % seniorů a do budoucna (10-20 let) tak jich chce bydlet jen málo (4 %). Zajímavostí je, že po odchodu dětí se život 33 % seniorů zlepšil, 12 % naopak zhoršil. Ženy jsou na odchod potomků náchylnější, 16 % označuje takovou životní situaci jako zhoršení, u mužů je to jen 7 %. Vánoční svátky tak představují možnost, kdy se s dětmi mohou jejich rodiče opět shledat a povečeřet u jednoho stolu. Čtvrtinu seniorů totiž trápí samota a nedostatek kontaktů s lidmi. “Ideální je trávit čas a i vánoční svátky se svou rodinou. V našich komunitních centrech Archa ale vidíme, že i blízkost jiných seniorů, kamarádů a známých dokáže výrazně zlepšit náladu a radost ze života starším lidem,” říká Karina Vališová, ředitelka klientských služeb RESIDOMO, která je zodpovědná i za podporovaná komunitní centra.

Východiskem z osamění je pro mnoho starších lidí péče o mazlíčka. Nějakého zvířecího “kamaráda” má 44 % seniorů. Asi nepřekvapí, že nejčastěji se jedná o psa (65 %) či kočku (43 %). Jak je z čísel patrné, není neobvyklá kombinace obou zvířat. Mimo to se mezi odpověďmi objevili i slepičky, kozy, králíci a andulky, ale i méně obvyklá zvířata jako ještěrky nebo sklípkani.

RESIDOMO, které pronajímá 45 tisíc bytů, z toho čtvrtinu seniorům, myslí v zamýšlených projektech bydlení pro seniory právě i na možnost společného trávení času. „Už nyní provozujeme ve třech městech komunitní centra Archa, kde se lidé scházejí a podnikají společně různé aktivity. Připravujeme ale i bytové domy uzpůsobené potřebám seniorů. Mimo bezbariérovosti, velikosti bytu a různých bezpečnostních opatření plánujeme rovněž zřízení společenské místnosti, kde se budou moci nájemníci setkávat,“ dodává Karina Vališová.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy