Jak správně zvolit vhodný lék na chřipku?

Léky vhodné při chřipce a nachlazení Chřipka a nachlazení patří v zimním období mezi velmi časté infekce. Zvláště v počátku mají tyto nemoci společnou řadu příznaků a není tak snadné je od sebe odlišit. Patří mezi ně horečka, bolest hlavy, bolesti kloubů a svalů, únava nebo škrábání v krku. Léčba chřipky i nachlazení spočívá především v tlumení těchto symptomů. Při výběru léčiv je proto vhodné zaměřit se na konkrétní účinné látky v nich obsažené, jež dokážou od jednotlivých příznaků ulevit.

Chřipka se objevuje náhle, typická je při ní vysoká teplota až k 40 °C, zimnice, bolest hlavy, svalů a kloubů, suchý a dráždivý kašel a celková únava. Podobné symptomy má i skupina viróz označovaných jako nachlazení. Stejně jako u chřipky je provází únava, zvýšená teplota, která ale většinou nepřesahuje 38 °C, bolest hlavy, svalů a také rýma, kašel nebo pálení v hrdle.

„Nemoci z nachlazení jsou ve své podstatě banální virová onemocnění s minimem rizik a rychlým průběhem, zpravidla s úzdravou do 7-10 dnů. Naopak chřipka je závažné onemocnění s výrazně těžším průběhem, které je vysoce rizikové zejména pro oslabené jedince – chronicky nemocné, malé děti a seniory. Při chřipce se nezřídka mohou vyskytnout i život ohrožující komplikace,“ říká  MUDr. Michal Lazák , praktický lékař z Prahy.

Samoléčbu je vhodné nasadit u mírného či středně těžkého průběhu nachlazení a chřipky. V obou případech je důležité především tlumení příznaků, tělesný i duševní klid, dostatečné množství tekutin, lehká strava doplněná o vitaminy, zejména vitamin C.

Léky vhodné při chřipce a nachlazení

Přes intenzivní farmakologický výzkum nejsou dosud známa vhodná antivirotika, která by dokázala účinně nachlazení vyléčit. „Základem léčby je tedy tlumení příznaků, jež tyto nemoci provází. Léčiva je proto potřeba volit vždy s ohledem na konkrétní symptomy u konkrétního pacienta. Tyto léky mohou obsahovat jednu účinnou látku nebo kombinaci několika látek. V takovém případě mluvíme o tzv. kombinovaných přípravcích, které dokážou tlumit několik příznaků najednou,“ upřesňuje MUDr. Michal Lazák.

Při nekomplikované chřipce či nachlazení se hodí zejména jednosložkové přípravky obsahující léčivou látku paracetamol. Jsou vhodné, pokud onemocnění provází horečka s bolestmi hlavy a pohybového ústrojí. Proti těmto příznakům pomůžou klasické tablety Paralen ® 500 . Užívat je mohou dospělí i děti od 6 let, a to 1/2 až 2 tablety v časovém rozestupu alespoň 4 hodin. Po poradě s lékařem mohou Paralen ® 500 užívat i těhotné a kojící ženy, a protože tyto tablety nezhoršují žaludeční potíže, jsou vhodné i pro lidi trpící žaludečními problémy.

V případě, že chřipku či nachlazení provází také ucpaný nos nebo rýma, je vhodnější zvolit kombinovaný přípravek, který pomůže ulevit od všech příznaků najednou, a urychlí tak jejich ústup. Účinný může být například PARALEN® GRIP horký nápoj Neo. Ten obsahuje léčivou látku paracetamol v kombinaci s fenylefrinem, který uvolňuje ucpaný nos, vedlejší nosní dutiny a usnadňuje tak dýchání.Užívá se ve formě horkého nápoje a podle potřeby ho mohou dospělí a dospívající od 12 let pít až čtyřikrát denně. Interval mezi jednotlivými dávkami by neměl být kratší než čtyři hodiny. Přípravek má citrónovou příchuť a neobsahuje cukr.


Zdroje:

1. Odborná redakce Edukafarm: Paracetamol v kombinacích při nachlazení. Edukafarm, 2011, s. 33. Dostupné z: http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/16/33_nachlazeni.pdf

2. Kostiuk, P.: Léčba chřipky a nemocí z nachlazení. Edukafarm farmiNews. s. 60. Dostupné z:

http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/19/60_chripka.pdf

3. Kotolová, H.: Symptomatická léčba chřipky a nachlazení. Praktické lékárenství 2017; 13 (1): 22–29. Dostupné z:

https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2017/01/05.pdf

4. Vyhnánková, L.: Chřipka a nachlazení – prevence a léčba. Praktické lékárenství 2014; 10 (1): 16–19. Dostupné z: https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2014/01/04.pdf

5. SPC přípravku Paralen 500, datum revize textu 18. 7. 2019

6. PIL přípravku Paralen 500, datum revize textu 18. 7. 2019

7. SPC přípravku Paralen GRIP horký nápoj Neo, datum revize textu 18. 7. 2019

8. PIL přípravku Paralen GRIP horký nápoj Neo, datum revize textu 4. 2. 2019



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy