TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  06.12.2019 06:08:31

Kapr, stromeček nebo cukroví. Na kolik korun nás letos vyjdou Vánoce?

Jako každý rok čeká rodiny nákup kapra nebo vánočního stromečku. Oblíbené jsou například také vánoční ozdoby. Letos hrozilo zdražení kaprů, které ohrozil smrtící virus herpes. Přesto by se měly jejich ceny pohybovat na úrovni loňských. Podobně jsou na tom také borovice nebo smrky. A nečeká nás zdražení ani másla.

K Vánocům patří řada tradic, které většina českých rodin dodržuje. Na Štědrý den se usmaží kapr s bramborovým salátem, upeče se cukroví a také rodiče se svými dětmi ozdobí vánoční stromeček. Každý rok se však někteří obávají, zda jejich oblíbené zboží nezdraží. Připravili jsme proto pro vás přehled, jak hluboko do kapsy budete muset sáhnout.

Cukroví

Ceny surovin na přípravu cukroví se v různých supermarketech liší. Oproti loňskému roku pořídíte například máslo o pár korun levněji. V Albertu za něj aktuálně zaplatíte 37,90 , v Tescu 32,90 . Rozdíly nejsou ani v ceně hladké mouky. Tu Albert nabízí za 9,90 , Tesco za 11,90 a Billa pak za 15,90 . K pečení budete potřebovat také cukr. Moučkový koupíte v Tescu například za 12,90 , v Albertu o korunu méně. Tyto druhy zboží ale obchody často zařazují do akcí a pak ho lze koupit v omezeném časovém období i levněji.

Vánoční stromeček

Letošní počasí stromy nijak neohrozilo, a proto jejich ceny zůstávají stejné. Smrk stříbrný pořídíte od 400 do 500 korun, borovici černou za stejné ceny a podobně na tom bude i smrk ztepilý. Dražší bude naopak jedle kavkazská. Ta vás vyjde na 550 až 900 korun.

Ozdoby na stromeček

Bez ozdobeného stromku by nebyly ty pravé Vánoce. Vybrat si můžete v obchodech hned z několika druhů. Ceny se pak liší, pokud si vyberete plastové nebo skleněné ozdoby. Například sadu vánočních koulí pořídíte v Lidlu za 139 , v OBI za 99 a v Kika za 153 . Záleží také na počtu kusů v balení. Koupit si však můžete ozdoby i za 1000 korun.

Na stromeček patří také světýlka. Jejich ceny se pohybují od 50 do 1500 korun. Vybrat si můžete z několika druhů. Oblíbená jsou třeba světýlka ve tvaru hvězdiček nebo muchomůrek. A na závěr přidejte také řetěz. Ten si můžeme koupit už od 21 korun.

Kapr

V létě kapry potrápil virus herpes, který měl vliv na jejich velký úhyn. Ceny za oblíbenou pochoutku to však neovlivní. "Nebude to mít vůbec žádný dopad, protože těch úhynů nebylo zas tolik. Navíc to byly především rybníky, které slouží hlavně sportovním rybářům, nikoliv k produkci ryb," řekl TV Nova Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení České republiky.

Kapři vás letos vyjdou stejně, jako v loňském roce. Někde za kilo dáte jen 89 , ceny se však mohou vyšplhat i na 400 korun. Záleží také, zda si kapra odnesete domů živého, nebo ho budete chtít zabít, naporcovat a vykuchat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688