Vánoční opomíjené trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

Hrachová polévka je skvělou alternativou k rybí polévce, která si mezi strávníky mnoho obdivovatelů nezískala. Základem je jíška, která dodá šmrnc, a hlavně zabrání sedání rozmixovaného hrachu ke dnu. A aby polévka získala ještě o něco víc na chuti, zalijte ji vývarem místo vody. Přihoďte špetku petrželky, majoránky a saturejky a do rozmixované polévky vhoďte pár kuliček mraženého hrachu.

Kolik lidí díky pojídání čočky opravdu zbohatlo asi nezjistíme, ale raději ji na ten sváteční stůl umístěte, než abyste celý rok litovali. Jak si tohle jídlo užít? Čočku vaříme s bobkovým listem a dochucujeme tymiánem a citronem. Pro lepší stravitelnost přidáme římský kmín, díky kterému se vyhneme nepříjemnému nadýmání.

Houbový kuba se těší mnoha variantám přípravy. Své druhé jméno černý kuba získal po barvě, kterou mu dodávala houba stroček trubkovitý, proto ji na jeho přípravu rozhodně použijte, pokud ji máte k dispozici. Při vaření se zaměřte hlavně na množství česneku a majoránky, rozhodně ani na jedné z těchto ingrediencí nešetřete, protože jsou základem dobrého kuby. Pro odlehčení vyměňte část krup za jáhly. A nezapomeňte ho na závěr zapéct – 15 minut v troubě dodá křupavou čepičku, kterou si zamilujete.

TIP – Hrách, čočka a jáhly Menu Gold
menugold.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření