Václav Horák (AliaWeb)
Internet a telefony  |  19.09.2002 09:35:14

! Do přečíslování telefonů zbývají už jen hodiny !

PRAHA (ČIA) – Už jen několik desítek hodin zbývá do velkého přečíslování telefonní sítě v České republice. V noci z 21. na 22. září se na dobu zhruba od půlnoci do třetí hodiny ranní odmlčí pevné telefonní linky a přípojky euroISDN. K přečíslování dochází na základě rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Sítě mobilních telefonů zůstanou během přečíslování v provozu, přičemž právě jejich prostřednictvím budou během kritické noci zajištěna například tísňová volání.

Jedním z důvodů změny telefonních čísel Českého Telecomu i alternativních operátorů je potřeba uvolnit vybrané číselné řady pro další konkurenční operátory, kteří začínají působit na trhu po liberalizaci telekomunikačních služeb. Druhým důvodem je nutnost harmonizace českého číslovacího plánu se systémem Evropské unie. Podle instrukcí ČTÚ bude přečíslování provedeno o víkendové noci tak, aby byly důsledky dočasného  nefungování telefonní sítě co nejnižší.

Každá účastnická telefonní stanice bude mít od 22. září devítimístné národní číslo. Při meziměstském hovoru se tedy už nebude vytáčet nula jako přestupný znak, ale pouze konkrétní devítimístné číslo volané stanice. Snahou firmy přitom bylo, aby většina čísel i v nové podobě nebyla výrazně odlišná od stávajících. Pozitivní změnou má být výrazné snížení počtu telekomunikačních obvodů - dojde tak k rozšíření oblastí, v rámci kterých budou moci zákazníci volat za cenu místních hovorů namísto meziměstských.

Nové telefonní číslo nalezne každý majitel pevné linky na pravidelném měsíčním účtu, může si ho zjistit také na internetových stránkách nebo infolince Českého Telecomu. Dominantní operátor pak zákazníkům doporučuje s předstihem o novém čísle informovat obchodní partnery či známé. Protože adresa internetových stránek se nemění, je vhodné uvést aktuální telefonní číslo právě na webu firmy či osoby. Výrazně se nezmění ani číslo mobilního telefonu, kde se po přečíslování již nebude používat úvodní nula.

Pozn.redakce: Orientaci v Přečíslování telefonů jsme pro Vás připravili v Sekci Telefony a SMS (levý modrý sloupec dole) tj. zde: https://www.kurzy.cz a pro majitele WAP telefonů na WAP.FIN.CZ

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688