Stovky lidí marně čekají na dárky z e-shopu Vevio, případ řeší ČOI

TNBiz, 23.11.2019

Stovky zklamaných zákazníků řeší nedodané zboží nebo nevrácené peníze od internetového obchodu Vevio. Firma s nimi nekomunikuje, nereagovala ani na dotazy naší redakce. Případ už řeší Česká obchodní inspekce, která zároveň varuje před pochybnými prodejci.

Ve skupině, která se na facebooku vytvořila na základě společných negativních zkušeností s obchodem Vevio, se uživatelé svěřují s postupy, jakými od společnosti vymáhají zpět peníze, které zaplatili za zboží, které nikdy nedorazilo. Združuje už více než 1500 zklamaných lidí.

"Zaslala jsem několik mailů, kde jsem se dotazovala na termín dodání. Odpovědi ve stejném duchu má asi většina z vás," poukazuje jedna z uživatelek na fakt, že za Vevio většinou odpovídá automat, nebo se neobtěžuje odpovědět nikdo.

"Netuším, co se ve Vevio děje, nevidím do toho, ale největší problém samozřejmě vidím v zavádějících informacích a změně obchodních podmínek," pokračuje uživatelka.

Změnou obchodních podmínek se dle vyjádření poškozených firma "kryje". Stanovuje si neúměrně dlouhou dobu dodání zboží a stejně tak i dobu na vyřízení reklamace. Tu provází smršť e-mailů, kterou se oklamaní zákazníci snaží urgovat vrácení peněz, vyplňování několika formulářů, přičemž ten nejstěžejnější, online reklamační formulář, dle informací poškozených nelze použít a stránka se často ani nenačte.

Z počátku prý Vevio komunikuje poměrně ochotně, ale jen do doby objednání. Pokud zákazníkovi zboží dorazí, nenajde u něj dle informací zákazníků žádný daňový doklad, pouze potvrzení o platbě.

 

Zákazníci se svých práv domáhají jen velmi složitě. Společnost Vevio na svých stránkách totiž neuvádí žádný kontakt a není tak, jak se spojit s konkrétní osobou. Zůstává jen možnost dokola zasílat e-maily na jedinou uvedenou adresu a čekat. Dle zkušeností některých vytrvalých zákazníků soustavné bombardování zprávami nese ovoce, ne všichni ale mají tolik trpělivosti a času.

Jeden z nespokojených zákazníků se rozhodl podat trestní oznámení a vyzval ostatní, aby se k němu připojili. Zatímco někteří na právo už rezignovali, jiní se k němu přidali. Česká obchodní inspekce už oznámení ohledně e-shopu Vevio obdržela také a náležitě koná.

 

"Takové jednání v pořádku dle stanoviska České obchodní inspekce není. Regionální inspektorát Praha o podnětech ví a nyní je zpracovává před zahájením kontroly," sdělil k záležitosti tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

"Provedení internetových stránek podnikatele a proces objednávání nabízeného zboží nese typické znaky prodeje v běžném obchodním styku, aniž by byl spotřebitel zřetelně upozorněn, že se nemá jednat o prodej věci, ale toliko k jeho zprostředkování neznámou třetí stranou," uvedla vedoucí oddělení mimosoudního řešení spotřebitelských sporů ČOI Lenka Girtová k podobnému případu z roku 2018.

Fröhlich doplnil, že k praktikám obchodu Vevio bude přistupováno stejným způsobem.

 

Přístup podvodných e-shopů se prakticky neliší. Na svých stránkách nabízejí krásné zboží, za které vždy požadují platbu předem a i možnosti platby jsou velmi omezené, například dobírku zpravidla vůbec nezahrnují. Zákazník, který si zboží objedná a zaplatí, má dvě vyhlídky. Buď mu zboží dorazí, ale neodpovídá uvedené fotografii a často se jedná o velmi nekvalitní kus, nebo zboží nedorazí vůbec. Právě druhá varianta je dle poškozených výrazně častější a domáhání se vrácení peněz je složité.

Podvodný e-shop lze poměrně snadno poznat. Dle informací ČOI by zákazníky měla varovat už absence kontaktu na konkrétní osobu, která obchod spravuje. Pokud na webu není uvedený kontakt a IČO, měli byste zpozornět a raději jít nakupovat jinam.

Dalším ukazatelem možné nekalosti je špatná čeština v popiscích zboží, která působí, jako by ji někdo vytáhl z překladače. Pokud se přece jen necháte zlákat, je důležité začít situaci řešit ihned, nenechat se odbýt a nebát se podvod hlásit příslušným úřadům.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky