TNBiz (TN.cz)
20.11.2019 17:23:18

Obří cyklóna dorazila k Evropě. Hrozí záplavy, vítr dosáhne síly vichřice


Nad Irskem se od úterý pohybuje silná cyklóna, která v Evropě může napáchat veliké škody. Doprovázet ji bude totiž vítr o rychlosti 100 km/h a déšť. Lidé by se měli podle meteorologů připravit na záplavy, které zasáhnou většinu území Irska a také Velké Británie. Napadnout může 30 až 50 mm srážek. A cyklóna ovlivní také počasí v České republice. Od středy nás čeká nejen oteplení, ale i větší oblačnost a déšť.

Od středečního rána se Irsko potýká s vydatnými srážkami na některých částech území. Meteorologové také vydali varování před záplavami, které hrozí především na jihu a jihozápadě země. Napadnout může až 50 mm srážek, informoval Met éireann.

Podobně je na tom také Velká Británie. Silný déšť může ohrozit dopravu na silnicích i železnicích. A problémy nastaly už ráno. Špatná viditelnost a namrzlé silnice způsobily chaos v dopravní špičce na severozápadě Anglie.

Výstraha před záplavami platí až do středeční 20. hodiny. "Zatímco většina Cornwallu uvidí relativně malé množství srážek, v některých oblastech napadne 20 – 30 mm srážek, z nichž většina bude klesat od šesté hodiny ranní," citoval deník Mirror výstrahu meteorologů. Zatažená obloha a přeháňky trápí od rána také Severní Irsko. I tam se počasí začne během dne zlepšovat. Teploty se budou pohybovat mezi 5 až 11 °C.

A s povodněmi se potýkalo už v úterý město Upton upon Severn v hrabství Worcestershire. Voda se vylila z řeky a zaplavila ulice i některé domy. 

 

Nepříznivé počasí doprovází i silný vítr. I když podle Severe Weather Europe pomalu slábne, stále může na některých místech dosáhnout rychlosti až 100 km/h. Cyklóna při své cestě k Evropě také rozproudila moře a vlny byly vysoké až osmnáct metrů. Na podobné podmínky se musejí připravit především pobřežní státy.

V Česku si naopak budeme užívat příjemných teplot, které budou ve středu podle Meteopressu nadprůměrné. I přesto nás čekají veliké rozdíly. Přes den se teploty vyšplhají na 10 až 14 °C, na západě však jen na 4 °C. Ojediněle se objeví déšť nebo přeháňky.

Naopak velmi studená fronta dorazila na Balkán. S sebou přinese silné bouře, přívalové deště a vítr. Některé státy může zasáhnout také tornádo. Nejhorší situace bude především v Chorvatsku, Černé Hoře, Albánii a v Řecku.

Například v Chorvatsku vydali meteorologové varování před deštěm a silnými bouřkami až do středeční 23. hodiny. Lidé by se raději neměli vydávat do hor a podnikat venkovní aktivity, uvedl Národní hydrometeorologický ústav.

 

Podívejte se, jak se cyklóna pohybovala k Evropě v pondělí:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty