TNBiz (TN.cz)
17.11.2019 23:46:20

Počasí ve středomoří: Benátské ulice opět zatopila voda. Voda ve městě by mohla opět stoupnout až na metr a půl.

Italské Benátky se vzpamatovávají z rozsáhlých záplav. Podle starosty způsobily škody za 25 miliard korun. Nebezpečí dál trvá, předpovědi meteorologů totiž nejsou příznivé. Voda ve městě by mohla opět stoupnout až na metr a půl.

Zaplavené Benátky se postupně vzpamatovávají z velké vody, která poničila desítky památek a narušila chod celého města. Voda pokryla údajně až 85 % centra. Pro některé obyvatele a podnikatele záplavy znamenají výrazný problém - jejich obchody, hotely a restaurace jsou stále zaplavené.

"Voda tady dosahovala 1 metru 87 centimetrů nad úrovní moře. Je to katastrofa," uvedla obyvatelka Benátek.

Situace se dotkla samozřejmě i mnohých turistů, kteří do města na vodě v těchto dnech přijeli. "Náš hotel byl úplně zaplavený. Nasadili jsme holínky a pomáhali. Voda ale moc neklesá, tak musíme odjet," popsal turista Thomas Vigiani.

Italská vláda už poslala do Benátek v přepočtu asi půl miliardy korun. Má jít však jen o první z mnoha injekcí, které město dostane. Místní obyvatelé však volají po silnější reakci.

"Vidíme zaplavené obchody, mozaiky v bazilice svatého Marka pokryté vodou, ulice Benátek se změnily v potoky. Potřebujeme, aby na nás byla upřena pozornost i poté, co se vypnou světla reflektorů," sdělil italský ministr kultury Dario Franceschini.

Podle starosty Benátek záplavy způsobily škody v přepočtu přesahující 25 miliard korun. Tyto odhady jsou však předběžné a čeká se na to, až voda ustoupí a bude možné určit výši škod na všech památkách, soukromém i veřejném majetku.
 

Po Benátkách se můžete projít v následujícím videu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty