TNBiz (TN.cz)
16.11.2019 13:03:20

Výstraha k počasí: Silný vítr zasáhne Liberecko, část Vysočiny, Středočeského, Královéhradeckého a Jihočeského kraje

Meteorologové ČHMÚ vydali novou výstrahu před silným větrem. Platí pro Liberecko, část Vysočiny, Středočeského, Královéhradeckého a Jihočeského kraje. Silný vítr má začít foukat v neděli dopoledne.

Nové varování před silným větrem platí pro dvě části republiky. Od nedělního poledne má zasáhnout Liberecký kraj, konkrétně v částech Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Liberec a Tanvald. Foukat tam má až do pondělních 9 hodin dopoledne. "Očekává se čerstvý jihovýchodní vítr místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách 20 až 25 m/s (70 - 90 km/h)," uvádí ČHMÚ.

Meteorologové varují před nebezpečím, které je se silným větrem spojeno. "Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvádí web ČHMÚ.

Stejné rady pak platí i pro druhou oblast Česka, kterou silný vítr zasáhne. Jedná se o Středočeský kraj (Benešov, Čáslav, Kutná Hora, Sedlčany, Vlašim, Votice), Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec, Milevsko, Soběslav, Tábor), Pardubický kraj (Hlinsko, Chrudim, Litomyšl, Polička, Svitavy, Vysoké Mýto) a kraj Vysočina. V této oblasti platí výstraha od nedělních 9:00 až do půlnoci a vítr má foukat rychlostí až kolem 20 m/s (70 km/h).

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty