ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  15.11.2019 09:03:56

15.11.2019 Výdaje na pěstounskou péči dosáhly 3,8 miliard

15. listopadu 2019

V roce 2018 vydal český stát na dávky pěstounské péče 3,8 mld. , meziročně tak došlo ke zvýšení o 852 mil. . Dávky zahrnují příspěvek na úhradu potřeb dítěte, odměnu pěstouna, příspěvek při převzetí dítěte a při ukončení pěstounské péče a příspěvek na zakoupení motorového vozidla. V náhradní rodinné péči vyrůstalo 19,6 tis. dětí.

V roce 2018 představovaly výdaje na odměny pěstounů dvě třetiny (2,5 mld. ) a příspěvky na úhradu potřeb dítěte necelou třetinu (1,2 mld. ) z celkových výdajů na dávky pěstounské péče. Příspěvek při převzetí dítěte a při ukončení pěstounské péče spolu s příspěvkem na zakoupení motorového vozidla tvořily 1,5 % celkových výdajů na dávky pěstounské péče, celkem 58 mil. . Pěstounská péče představuje jednu z forem náhradní rodinné péče o děti, které z různých důvodů nemohou vyrůstat ve své rodině.

„Výdaje na dávky pěstounské péče meziročně vzrostly o 29 %, což je dáno především růstem výdajů na odměnu pěstounů. K nárůstu došlo zejména vzhledem k navýšení částky odměny pro dlouhodobé pěstouny o 50 % od ledna 2018. Výdaje na odměnu pěstounů tak vzrostly o 712 milionů korun,“ říká Helena Chodounská, vedoucí oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ. Při péči o jedno dítě má v současnosti dlouhodobý pěstoun nárok na 12 tis. Kč, v případě péče o dvě děti na 18 tis. Kč a při péči o alespoň tři děti na 30 tis. Kč měsíčně. Pěstouni na přechodnou dobu mají nárok na odměnu 20 tis. Kč měsíčně. Nejedná se ale o čistý příjem, odměna pěstouna je považována za příjem ze závislé činnosti, podléhá tedy zdanění a pojistným odvodům.

Téměř dvacet tisíc dětí žilo v roce 2018 v náhradní rodinné péči, ať už šlo o péči pěstouna, poručníka nebo jiné fyzické osoby, a tento počet se rok od roku pomalu zvyšuje, zatímco počet dětí v zařízeních ústavní péče se pomalu snižuje. „Nejvíce dětí v náhradní rodinné péči je dlouhodobě v Moravskoslezském kraji, v roce 2018 jich zde bylo přes tři tisíce,“ upozorňuje Markéta Pištorová z odboru statistiky rozvoje společnosti ČSÚ. Výdaje na dávky pěstounské péče v přepočtu na jedno dítě v náhradní rodinné péči představovaly v roce 2018 necelých 194 tis. Kč.

Více informací nejen o dávkách pěstounské péče, ale i o důchodovém a nemocenském pojištění, dávkách státní sociální podpory, dávkách pomoci v hmotné nouzi, dávkách pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči, vybraných sociálních službách a mezinárodním srovnání výdajů na sociální ochranu přináší aktuální publikace ČSÚ Vybrané údaje o sociálním zabezpečení – 2018. Publikace vychází z datových zdrojů Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 604 149 190
E
jan.cieslar@czso.cz   | Twitter @statistickyurad

 

Přílohy

  • csu_tz191115_vydaje_na_pestounskou_peci_dosahly_3_8_miliard.docx

15. listopadu 2019

Výdaje na pěstounskou péči dosáhly 3,8 miliard

V roce 2018 vydal český stát na dávky pěstounské péče 3,8 mld. , meziročně tak došlo

ke zvýšení o 852 mil. . Dávky zahrnují příspěvek na úhradu potřeb dítěte, odměnu pěstouna, příspěvek při převzetí dítěte a při ukončení pěstounské péče a příspěvek

na zakoupení motorového vozidla. V náhradní rodinné péči vyrůstalo 19,6 tis. dětí.

V roce 2018 představovaly výdaje na odměny pěstounů dvě třetiny (2,5 mld. ) a příspěvky na úhradu potřeb dítěte necelou třetinu (1,2 mld. ) z celkových výdajů na dávky pěstounské péče. Příspěvek při převzetí dítěte a při ukončení pěstounské péče spolu

s příspěvkem na zakoupení motorového vozidla tvořily 1,5 % celkových výdajů na dávky pěstounské péče, celkem 58 mil. . Pěstounská péče představuje jednu z forem náhradní rodinné péče o děti, které z různých důvodů nemohou vyrůstat ve své rodině.

„Výdaje na dávky pěstounské péče meziročně vzrostly o 29 %, což je dáno především růstem výdajů na odměnu pěstounů. K nárůstu došlo zejména vzhledem k navýšení částky odměny pro dlouhodobé pěstouny o 50 % od ledna 2018. Výdaje na odměnu pěstounů tak vzrostly o 712 milionů korun,“ říká Helena Chodounská, vedoucí oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ. Při péči o jedno dítě má v současnosti dlouhodobý pěstoun nárok na 12 tis. Kč, v případě péče o dvě děti na 18 tis. Kč a při péči

o alespoň tři děti na 30 tis. Kč měsíčně. Pěstouni na přechodnou dobu mají nárok na odměnu 20 tis. Kč měsíčně. Nejedná se ale o čistý příjem, odměna pěstouna je považována za příjem ze závislé činnosti, podléhá tedy zdanění a pojistným odvodům.

Téměř dvacet tisíc dětí žilo v roce 2018 v náhradní rodinné péči, ať už šlo o péči pěstouna, poručníka nebo jiné fyzické osoby, a tento počet se rok od roku pomalu zvyšuje, zatímco počet dětí v zařízeních ústavní péče se pomalu snižuje. „Nejvíce dětí v náhradní rodinné péči je dlouhodobě v Moravskoslezském kraji, v roce 2018 jich zde bylo přes tři tisíce,“ upozorňuje Markéta Pištorová z odboru statistiky rozvoje společnosti ČSÚ. Výdaje na dávky pěstounské péče v přepočtu na jedno dítě v náhradní rodinné péči představovaly v roce 2018 necelých 194 tis. Kč.

Více informací nejen o dávkách pěstounské péče, ale i o důchodovém a nemocenském pojištění, dávkách státní sociální podpory, dávkách pomoci v hmotné nouzi, dávkách

pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči, vybraných sociálních službách

a mezinárodním srovnání výdajů na sociální ochranu přináší aktuální publikace ČSÚ Vybrané údaje o sociálním zabezpečení – 2018. Publikace vychází z datových zdrojů Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kontakt:

Jan Cieslar

tiskový mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 604 149 190

E jan.cieslar@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688