TNBiz (TN.cz)
13.11.2019 13:59:32

V USA napadlo rekordní množství sněhu, naměřili až -30 stupňů.

Ve Spojených státech udeřily silné mrazy. Při nehodách na zamrzlých silnicích zemřelo už pět lidí včetně osmileté dívky. V ohrožení jsou miliony Američanů, padají teplotní rekordy a kolabuje doprava.

Tak rychlý nástup zimy překvapil miliony obyvatel Spojených států. Úřady už zrušily tisíce letů a další budou pravděpodobně přibývat.

Ve státě New York množství napadaného sněhu překonalo 77 let starý rekord. V Montaně zase naměřili 30 stupňů pod nulou. Další teplotní rekordy padly ve státech Kansas a Illinois.

Arktická zima ztěžuje život také americkým farmářům a zvířatům. "Přichází zima, to je jasné. Navíc letos přišla dříve než normálně. Obvykle u nás nemáme tolik sněhu ani o Vánocích. Nestíháme sklízet plodiny, ale děláme, co můžeme, mezi sněhem, deštěm a blátem," popsal farmář Bob Grove.

 

 

 

Přesně opačný problém mají v Austrálii, kde stále trvají nejhorší požáry v dějinách země. Šíření ohně napomáhá silný vítr a vysoké teploty. Nejhorší situace je v okolí Sydney. Australští hasiči varují, že ohrožených je téměř sto tisíc domů.

Oheň už ale spálil stovky budov a zabil několik lidí. "Stále nám přicházejí nové zprávy o nových požárech. Důvodem je rychlé šíření ohně. Podle našich posledních odhadů jenom dnes oheň zničil na 50 domů," sdělil hasič Shane Fitzsimmons.

 

Než se podaří dostat požáry pod kontrolu, může to podle hasičů trvat i měsíce.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty