Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.11.2019 06:13:51

Brexit: Které strany by mohly mít po volbách v Británii hlavní slovo?


Kampaně politických stran ve Velké Británii jedou před předčasnými volbami 12. prosince na plný plyn. Hlavním tématem je nejistota ohledně brexitu, kdy případnou dohodu musí schválit britský parlament.

Brexit je tématem, které ve Velké Británii nejvíce rozděluje veřejnost a politiky. Zatímco konzervativní strana a strana pro brexitu přitahují voliče, kteří chtějí opustit EU, liberální demokraté a skotská národní strana (SNP) chtějí zůstat. Hlavní opoziční labouristická strana vysílá smíšené zprávy vůči brexitu, ale vede kampaň za druhé referendum.

Jak by na základě průzkumu veřejného mínění sestaveného agenturou YouGov dopadly volby, kdyby měli voliči volit zítra?

Zdroj: YouGov

Údaje YouGov ukazují, že konzervativní stranu a stranu pro brexit by volilo 35 % voličů, zatímco liberální demokraty, SNP a labouristy, kteří chtějí zůstat v EU či vypsat nové referendum, by volilo 33 % voličů.

V referendu o členství v EU v roce 2016 se mladí voliči převážně rozhodli zůstat v EU, zatímco starší lidé hlasovali pro odchod. Všeobecné volby v roce 2017 tento trend potvrdily. Podobně i následující graf porovnávající volební preference podle věku ukazuje, že labouristická strana je nejoblíbenější mezi mladými lidmi ve věku 18 až 24 let. Konzervativní strana je velmi populární na druhém konci spektra s téměř 60 % voličů starších 70 let.

Zdroj: YouGov

Podle dat YouGov, 60 % dotázaných uvedlo, že půjdou ke všeobecným volbám. Tento poměr se zvyšuje u voličů ve věku 60 a více let na 70 %. Pokud by se volby 12. prosince konaly za chladného a deštivého dne, mohlo by to odradit mladé voliče, jako jsou studenti, od hlasování. Mohlo by to také odradit starší voliče.

Vzdělání voličů také hraje při volbách roli. Vysokoškolsky vzdělaní inklinují k hlasování pro labouristickou stranu a liberální demokraty. Lidé se středoškolským a základním vzděláním spíše hlasují pro konzervativní stranu nebo stranu pro brexit. Podobné rozdělení podle vzdělání bylo opět vidět v referendu v roce 2016.

Zdroj: CNBC, YouGov

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688