zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  08.11.2019 00:00:00

Zlín: Aktualizovaná vyhláška o volném pohybu psů je kompromisem mezi zájmy dvou stran



Aktualizovaná vyhláška o volném pohybu psů je kompromisem mezi zájmy dvou stran

publikováno: 8.11.2019

Zlín - Město Zlín aktualizovalo platnou vyhlášku týkající volného pohybu psů na veřejných prostranstvích. Vyslyšelo tak požadavky občanů, kteří volali po tom, aby město dbalo na bezpečnost v parcích, zejména dětí. Zlínský magistrát se vydal cestou kompromisního řešení.

V průběhu listopadu vejde v platnost novelizace vyhlášky omezující pohyb psů na veřejných prostranstvích, původní znění vyhlášky bylo přijato již v roce 2006. „Nyní proběhla novela vyhlášky, a to ze dvou důvodů. Prvním byla legalizace nových psích hřišť, které v posledních třech letech budujeme ve Zlíně, tyto jsou určeny vyloženě jako prostor pro psy. Tím druhým důvodem je kritika občanů, kteří se obávají o bezpečnost dětí. Hlavně ale převládají stížnosti na zůstávající exkrementy na travnatých plochách,“ popisuje důvody novelizace vyhlášky náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Město Zlín hledalo kompromisní řešení situace. Výsledkem je definice dvou nových ploch určených pro psy. Naproti tomu byly určeny dvě plochy, kam psi nesmějí. „Nově nemohou psi na travnaté plochy nového náměstí v Malenovicích, kde se mohou na vodítku normálně pohybovat pouze na chodnících a zpevněných plochách. Další úprava se týká Centrálního parku na Jižních Svazích. V jedné části je vybudováno nové hřiště pro psy s agility prvky, druhá část je pak vymezena pro děti,“ upřesňuje Bedřich Landsfeld

Město myslí na majitele psů, proto zřizuje tzv. psí loučky, které jsou určené pro volný pohyb psů. Jedná se o neohraničené zelené plochy v různých částech Zlína. Nově také vznikají psí hřiště, které jsou oploceny a taktéž určeny pouze pro psy. Tyto hřiště nyní vznikají na Jižních svazích, kde je nejvíce bytových domů a psi potřebují mít prostor se několikrát denně projít. Deficit cítíme v centru města, kde bychom taktéž chtěli vybudovat prostory pro psy. Má to však svá úskalí. Nemáme k dispozici vhodné pozemky, na kterých bychom hřiště pro psy realizovali. Zájmem města je i nadále budovat nová psí hřiště, včetně lokality centra města,“ říká Bedřich Landsfeld.

Poslední změnou v aktualizované vyhlášce je povinnost dát psovi náhubek v případě, když jej majitel bez dohledu uváže na veřejném prostranství. Všechny požadavky občanů na změnu vyhlášky však vyslyšeny nebyly. Konkrétním případem je požadavek na povinné nošení náhubku za jakýchkoliv okolností.

„Část občanů města se bouří proti aktualizaci vyhlášky s argumentem, že psi nově nesmí do parku Komenského, což nechápu. Je potřeba připomenout, že psi nesmí do parku již řadu let. Chápeme připomínky majitelů psů, ale musíme zohledňovat i požadavky ostatních občanů města Zlína a novelizovaná vyhláška neprotěžuje žádnou z těchto dvou skupin občanů,“ uzavírá Bedřich Landsfeld.

Poslechněte si rozhovor s náměstkem primátora Bedřichem Landsfeldem v Českém rozhlase Zlín týkající aktualizované vyhlášky o volném pohybu psů. Rozhovor naleznete v dokumentech pod fotografií. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688