Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.11.2019 09:43:58

Petr Dufek: Na tuzemský průmysl začíná doléhat slábnoucí poptávka

Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se výroba v našem největším odvětví v září snížila o 0,6 % a stejně dopadl i výsledek zpracovatelského průmyslu. Jde o číslo, které už odhlíží od vlivu dvou pracovních dnů, které mělo letošní září navíc. Lehce optimisticky sice vyznívá, že výroba byla ve srovnání se srpnem vyšší, stejně jako kladný výsledek nových zakázek. Je ovšem na druhou stranu vidět, že hlavní zásluhu si stále připisuje automobilový průmysl, respektive jeho část napojená na největšího tuzemského výrobce, jemuž k výborným výsledkům pomáhá ofenziva nových úspěšných modelů.

Vývoj v průmyslu zůstává i nadále dvourychlostní. Na jedné straně zde máme automobilový průmysl (nebo přesněji jeho část) spolu s výrobci elektrických zařízení a dokonce i farmacie nebo papírenský, na druhé straně stojí větší zbytek, jehož produkce v letošním roce klesá s tím, jak slábne zahraniční poptávka.

Výsledek průmyslu v blízkosti nuly naznačují pro další měsíce i nové zakázky. Sice i nadále rostou, avšak opět jde především o automobilový průmysl a zmíněnou výrobu elektrických zařízení. Tyto dva obory tak mohou i nadále bránit propadu produkce celého odvětví a odvrátit jeho potenciální recesi.

Dvoukolejnost odvětví však zůstane zachována, takže za relativně dobrými velkými čísly se bude nacházet dvojí realita. Nakonec napovídá to i vývoj počtu zaměstnanců, který tam propadl ve třetím kvartále o 1,4 %. I proto by ani ČNB neměla z nejnovějších dat vyvozovat optimistické závěry a spíše zůstat ve vyčkávacím módu. Potenciální hrozba brexitu nebo obchodních válek se zdá být sice možná na chvíli zažehnána, nicméně ve vzduchu stále zůstává. A setrvalá je zatím i slabost německé ekonomiky, kam směřuje nejvíce produkce z tuzemského zpracovatelského průmyslu.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688