Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  05.11.2019 13:28:55

Bartoš: Andrej Babiš by neměl hostit ani se účastnit jednání evropských státníků, ze kterých může profitovat holding Agrofert


„Předseda vlády Andrej Babiš je dle celé řady důkazů ve střetu zájmů a měl by mít proto povinnost se zdržet jednání, ze kterého by mohl mít přímý prospěch prostřednictvím koncernu Agrofert,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Český premiér byl před několika dny v prestižním deníku The New York Times popsán jako oligarcha, který je největším příjemcem zemědělských dotací v ČR. Přesto právě dnes Andrej Babiš hostí summit 10 premiérů členských zemí EU, na kterém se mimo jiné projednává finanční rámec unie na léta 2021-2027, jehož hlavní část tvoří zemědělská dotační politika. Děje se tak v situaci, kdy Evropská komise dokončuje finální auditní zprávu o střetu zájmů Andreje Babiše a Soudní dvůr Evropské unie se zabývá střetem zájmů členů vlády s ohledem na jejich účast na Evropské radě při jednání o zemědělské dotační politice.   

„Je nutné, aby Andrej Babiš prosazoval zájmy České republiky a nikoliv zájmy koncernu Agrofert.  Bylo by více než žádoucí, aby Andreji Babišovi bylo znemožněno účastnit se jednání Evropské rady, neboť by se tak podílel na vytváření zemědělské dotační politiky, ze které by sám měl prostřednictvím Agrofertu prospěch. Za těchto okolností skutečně není na místě, aby Andrej Babiš byl dokonce pořadatelem jednání o finančním rámci EU,” komentuje situaci Bartoš. 

Plný název akce je summit skupiny Přátel koheze a mezi pozvanými státy jsou zejména čistí příjemci dotací z EU, například Maďarsko, Bulharsko, Slovensko, Česko a další. Právě na tyto státy upozornili analytici deníku The New York Times, kteří popsali, že v těchto zemích funguje "záměrně neprůhledný dotační systém deformovaný korupcí, který podkopává environmentální cíle Evropské unie"

„Přijde mi absurdní, že v situaci, kdy Evropská komise přistupuje ke střetu zájmů českého premiéra se vší vážností a finalizuje auditní zprávy, premiér pořádá na Pražském hradě mimojiné diskusi o nastavení toku zemědělských dotací do jednotlivých států EU, včetně České republiky. Není tajemství, že evropské dotace holdingu Agrofert v roce 2018 představovali hodnotu téměř dvě miliardy korun. Vzhledem k tomu, že je Andrej Babiš beneficientem Agrofertu, neznám dokonalejší příklad střetu zájmů,” varuje Bartoš.  Piráti chtějí, aby se prosazovala spravedlivá dotační politika podporující malé a střední podniky a inovační projekty, která umožňuje snížení rozdílů mezi regiony. „S veřejnými prostředky je nutné nakládat hospodárně a efektivně. Mocenské nastavování dotací je zcela neakceptovatelné,” uzavírá předseda Pirátů Bartoš. 

 

Karolína Sadílková

PR Manager a kontakt pro média






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688