Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.11.2019 09:13:38

Rozbřesk: Výnosy dluhopisů směřují globálně vzhůru, akcie na nová maxima

Včerejší finální říjnové výsledky indexů nákupních manažerů (PMI) za zpracovatelský průmysl v eurozóně a zvláště pak v Německu dávají tušit, že se toho za poslední měsíc až tolik nezměnilo. Celkový index skončil jen těsně nad nedávno dosaženým šestiletým minimem a navíc „radost“ nad tímto symbolickým zlepšením zakalil komentář o slabých zakázkách, které sice nepadaly už tak dramaticky jako v září, ale stále jich ubývalo. A samozřejmě se na tomto mizerném výsledku eurozóny podílelo největší měrou Německo.

Tamní PMI se dostal dokonce na 123měsíční minimum (42,1). Jak to vypadá, nejde přitom jen o problém automobilového průmyslu, na kterém je Německo jen o něco málo závislé než třeba ČR, ale i o další strojírenské obory potýkající se dál se slabou poptávkou. Markantní zlepšení přitom nevěstí ani nové zakázky, které poklesly už třináctý měsíc za sebou. A příznivou zprávou není ani reportovaný pokles zaměstnanosti v průmyslu, který se dotýká nejenom pracovníků s dočasnými úvazky, ale i kmenových zaměstnanců. Když k tomu připočteme dřívější zprávy Ifa o rozšiřování Kurzarbeitu, tak asi z včerejších německých čísel vydolovat něco pozitivního snad nedokáže ani velký optimista. I když možná by útěchu mohlo poskytnout alespoň ujištění, že pokles zakázek i výroby nebyl až tak rychlý jako v září.

O zlepšení v průmyslu si zatím může zdát i Itálie, kde se PMI snížil na 47,7 (sedmiměsíční minimum). I tam lze za zhoršením hledat především slabé zakázky a propouštění. Naproti tomu ve Francii došlo ke zlepšení PMI a ten se dostal „dokonce“ na dvouměsíční maximum díky lepším výsledkům výroby, zaměstnanosti i novým exportním zakázkám. Nicméně ani tam si nelze nevšimnout drobného komentáře o slabších nových (celkových) objednávkách a poklesu optimistické nálady pokud jde o následující měsíce. Suma sumárum, celkové drobné zlepšení PMI ve zpracovatelském průmyslu sice může vypadat jako pozitivní zpráva, avšak už při samotném pohledu na rozsah tohoto zlepšení (ze 45,7 na 45,9) a zvláště pak všudypřítomné zprávy o poklesu nových zakázek rozhodně výhled tohoto odvětví pro nejbližší měsíce dramaticky nevylepšují. Vzpruhu pro ekonomický růst tedy budou muset hledat největší země eurozóny zatím spíše někde jinde.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se i v průběhu včerejška držela těsně nad hranicí 25,50 EUR/CZK a nejspíše tak dělá radost i samotné ČNB, která dlouhodobě předpokládá její svižné posilování. Dva dny před zasedáním bankovní rady asi nelze očekávat na trhu nic dramatického a tak trhy budou dál vyčkávat na poselství, s nímž centrální bankéři přijdou ve čtvrtek. Ponechání sazeb na současné úrovni se sice stále jeví jako nejpravděpodobnější varianta, nicméně nepůjde jen o samotné hlasování, ale i o novou prognózu a zvláště pak tón, s jakým vystoupí guvernér na tiskové konferenci. Zda ČNB skutečně růst sazeb i pro nejbližší budoucnost odpíská nebo s ním ve svém novém základním scénáři bude dál počítat.

Zahraniční forex
Eurodolar osciluje v blízkosti úrovně bez jasnějšího trendu a to přesto, že trh má opravdu co analyzovat. Předně napětí v kauze obchodních válek evidentně ustupuje, když se objevují zprávy, že USA a Čína dokonce zvažují zrušení některých cel, která na sebe vzájemně uvalily. To žene akciové trhy na nová maxima a s nimi rostou globálně i úrokové sazby. Dolarové úrokové sazby např. na deseti letech vzrostly za tři dny o 11 bazických bodů. S tím, jak klesá napětí okolo obchodních válek, se pak vylepšují i podnikatelské nálady (viz včerejší revize evropských PMI vzhůru).

Dnes odpoledne bude šance zhodnotit, jak si stojí co do sentimentu podstatná část americké ekonomiky, kterou je sektor služeb. Bude totiž zveřejněn index podnikatelské nálady ISM ve službách, který minulý měsíc nebezpečně klesl k hranici 50 bodů.

Ropa
Cena ropy Brent na počátku týdne mírně roste a dostává se přes hranici 62 dolarů za barel. Další růstový impuls by přitom mohl přijít již dnes a zítra, kdy přijdou na řadu nejnovější čísla k zásobám ve Spojených státech z dílny API, respektive EIA. V zorném úhlu trhu samozřejmě zůstává také dění na frontě americko-čínských obchodních jednání, kde nadále přetrvává pozitivní očekávání, jež ceny ropy kvitují.

Akcie
Máme za sebou teprve první den nového obchodního týdne a všechny hlavní americké indexy dosáhly na svoje historická maxima. Výsledková sezona se chýlí ke konci, 76 % z dosud odreportovaných čísel překonalo odhady. Akcie fast foodového řetězce McDonald’s včera i přes všeobecnou pozitivní náladu poklesly o 2,7 %. V sérii snížení celoročního výhledu pokračoval výrobce sportovního oblečení Under Armour, který zakončil obchodování propadem o necelých 19 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688