vzp.cz (VZP)
Pojištění  |  04.11.2019 12:02:09

VZP ČR: Máte přiznanou invaliditu druhého či třetího stupně? Nezapomeňte nám oznámit svůj nárok na snížený ochranný limit

Máte přiznanou invaliditu druhého či třetího stupně? Nezapomeňte nám oznámit svůj nárok na snížený ochranný limit

4. 11. 2019

Od pondělí 4. listopadu přijímáme oznámení o přiznaném stupni invalidity pro účely snížení ochranného limitu na započitatelné doplatky za předepsané částečně hrazené léčivé přípravky.

S platností od 1. 1. 2020 je ochranný limit snížen na 500 u pojištěnců, kteří jsou poživateli invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a doložili tuto skutečnost kopií rozhodnutí o invalidním důchodu pro invaliditu třetího stupně, a u pojištěnců, kteří byli uznáni invalidními ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění, a doložili tuto skutečnost kopií posudku o posouzení zdravotního stavu (dále jen "invalidní pojištěnci").

Snížený limit lze tedy přiznat až ode dne, kdy invalidní pojištěnec rozhodné skutečnosti své zdravotní pojišťovně doloží, nejdříve však od 1. 1. 2020. Pokud nic neoznámí a nedoloží, vztahuje se na něj nadále limit dle věku: zákon o veřejném zdravotním pojištění stanoví ochranný limit ve výši 1 000 u dětí mladších 18 let a pojištěnců starších 65 let, ve výši 500 u pojištěnců starších 70 let a u ostatních pojištěnců 5 000 .

Pojištěnci VZP, kterých se snížený limit od 1. 1. 2020 týká, mohou oznámit a doložit pojišťovně tento svůj nárok již nyní, v listopadu či prosinci 2019. Ti, kteří se klienty VZP stanou až 1. 1. 2020, budou mít možnost vše vyřídit až po tomto datu, kdy už budou vedeni v našem informačním systému.

Pro oznámení a doložení přiznané invalidity jsme připravili jednoduchý formulář.

K vyplněnému a podepsanému formuláři "Oznámení o přiznaném stupni invalidity" je třeba předložit zákonem určené doklady, tj. kopii rozhodnutí o invalidním důchodu pro invaliditu třetího stupně, resp. kopii posudku o posouzení zdravotního stavu, na jehož základě byl pojištěnec uznán invalidním ve druhém nebo třetí stupni.

Za invalidní osobu s omezenou svéprávností (včetně dětí do 18 let) formulář podepisuje a záležitost vyřizuje její zákonný zástupce. V tom případě je nutné předložit pojišťovně doklad o jejich zákonném vztahu (rodič předkládá rodný list dítěte; osvojitel, opatrovník, poručník soudní rozhodnutí o svěření do péče apod.). Také instituce, které byl invalidní pojištěnec svěřen do péče (dětský domov, sociální ústav apod.), musí doložit svěření daného pojištěnce do péče.

Vše je možno vyřídit:

  • na kterémkoli klientském pracovišti (není nezbytné se dostavit osobně – invalidní pojištěnec může být zastoupen kýmkoli, komu předá vyplněný a podepsaný formulář spolu s kopií dokladu o invalidním důchodu nebo přiznané invaliditě)
  • zasláním vyplněného a podepsaného formuláře a dokladů poštou na adresu VZP ČR, Orlická 2020/4, 130 00 Praha 3 (vhodné je zaslat dopis doporučeně), mailem, ve kterém budou přiloženy elektronické kopie zákonem určených dokladů a vyplněný a zaručeným elektronickým podpisem podepsaný elektronický formulář Oznámení o přiznaném stupni invalidity, zaslaným na e-mailovou adresu podatelna@vzp.cz, případně datovou schránkou na i48ae3q.

Všechny potřebné informace a oznamovací formulář najdete v záložce Regulační poplatky a ochranné limity.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688