Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.11.2019 17:39:58

Ta zábavná studie ukazuje jednu podstatnou věc

Jednou z nejvíce stahovaných studií na SSRN je „‘A Diamond is Forever’ and Other Fairy Tales: The Relationship between Wedding Expenses and Marriage Duration“. Jejími autory jsou Andrew Francis-Tan a Hugo M. Mialon a tito ekonomové si dali za cíl zjistit, zda spolu souvisí výše výdajů na svatbu a to, jak dlouho manželství vydrží. Jde o takovou z části zábavnou studii, ale když se nad ní trochu zamyslíme, zjistíme, že vlastně říká velmi podstatnou věc.

Zmínění ekonomové pracovali s daty z průzkumu mezi 3 000 americkými domácnostmi. Ve své práci poukazují na to, že v roce 2014 dosahovalo odvětví pořádání svateb v USA velikosti 50 miliard dolarů a náklad průměrné svatby se pohyboval kolem 30 tisíců dolarů (ano, slovy třicet tisíc dolarů). „Komoditizace“ svateb pak sebou nese i přidružené marketingové kampaně. Včetně té od DeBeers implikující, že jelikož „diamanty jsou věčné“, bude dlouho trvat i manželství „stojící“ na diamantových svatebních prstenech. Celkově pak celé odvětví vysílá signály, že čím dražší svatba, tím déle trvající manželství.

Asi nepřekvapí, že ona studie dochází k trochu jinému závěru. Její autoři tvrdí, že vztah mezi výší výdajů za svatbu, popřípadě nákupem drahého diamantového prstenu na straně jedné a délkou trvání manželství na straně druhé neexistuje. Nebo je spíše negativní. Jinak řečeno, z hlediska spokojenosti a úspěšnosti manželství je minimálně úplně jedno, jak velká a drahá je svatba. Popřípadě je spíše možné, že čím je svatba skromnější, o to lepší jsou vyhlídky na spokojené manželství.

Autoři studie se nevěnují tomu, co je u popsaného (ne)vztahu ve hře. Jistě totiž neplatí, že sama výše výdajů je tím skutečně funkčním faktorem. Dovedu si například dost dobře představit, že pokud má někdo silnou touhu po opulentní svatbě a ukázce svého bohatství, tak tento charakterový rys sebou nese i další, které znamenají nižší schopnost vypořádat se s nástrahami společného soužití.

Jak jsem ale zmínil v úvodu, tato studie toho vlastně ale hodně říká velmi mnoho o fungování dnešních přesaturovaných ekonomik. Sami sebe v nich přesvědčujeme, že pro skutečnou spokojenost potřebujeme ještě vyrobit a koupit tohle, či támhleto. Čím více to nefunguje, o to zoufaleji se snažíme – Netflix považuje za svou největší konkurenci spánek, Mattel bude točit filmy, aby se prodávalo více jeho hraček... A zas a znova se ukazuje, že námi předpokládaný vztah neexistuje, nebo dokonce funguje obráceně.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688