Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  01.11.2019 14:54:12

Vývoj na devizovém trhu ve 44. týdnu (28.10.-1.11.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Index PMI ve výrobním sektoru v říjnu nepatrně vzrostl na 45,0 ze zářijových 44,9 bodu
EZ - Hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu ve 3. čtvrtletí vzrostl o 0,2 % k/k a 1,1 % r/r
EZ - Spotřebitelské ceny v říjnu předběžně vzrostly o 0,2 % m/m a 0,7 % r/r
US - Americká centrální banka (Fed) snížila hlavní úrokovou sazbu o 0,25 p. b. do rozmezí 1,50 - 1,75 %

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Zasedání bankovní rady České národní banky
DE - Průmyslová produkce a nové zakázky (září)
PL - Zasedání Polské centrální banky
US - Index aktivity ISM v sektoru služeb (říjen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna v úvodu tohoto týdne posílila pod hladinu 25,50 CZK/EUR. Ve zbytku týdne následně převažovalo obchodování na horní straně hladiny 25,50.
  • Tento týden nebyl příliš bohatý na čísla z domácí ekonomiky, když jednou z mála statistik byl v pátek zveřejněný index PMI ve výrobě. Aktivita ve výrobním sektoru se v říjnu velmi nepatrně zlepšila, když PMI vzrostl na 45 ze zářijových 44,9 bodu. Souhrnný obrázek situace ve zpracovatelském sektoru však zůstává neměnný. PMI se od konce loňského roku pohybuje pod neutrální hladinou 50 bodů a problematickými místy zůstávají nové zakázky a produkce. Firmy negativně hodnotí situaci v Německu, slabou zahraniční poptávku a horšící se situaci v automobilové průmyslu. Zaměstnanost v říjnu podle PMI přitom klesala nejrychleji za posledních téměř deset let.
  • Příští týden ve čtvrtek (7/11) zasedá bankovní rada České národní banky (ČNB) a jedním z témat, která budou centrální bankéři řešit, bude bezpochyby i dopad situace v průmyslu na domácí ekonomiku a na inflaci. Co se týká samotného zasedání, tak ČNB na něm podle mě úrokové sazby nezvýší a hlavní sazba tak setrvá na úrovni 2 %. Část členů bankovní rady sice v říjnových rozhovorech nevyloučila, že v listopadu zvedne ruku pro vyšší sazby, avšak pravděpodobnost tohoto kroku je podle mě malá. Nadpoloviční většina centrálních bankéřů totiž v současnosti preferuje stabilitu sazeb, a to především kvůli rizikům z vnějšího prostředí.
  • Je poměrně pravděpodobné, že ze sedmičlenné bankovní rady bude pro vyšší sazby podobně jako v září hlasovat V. Benda. Zcela vyloučit to nelze ani u dvojice M. Mora a T. Holub. Proti zvýšení sazeb se naopak s ohledem na znepokojující signály z průmyslu vyjádřil A. Michl, který byl v první polovině roku ještě poměrně silným stoupencem vyšších sazeb. Dvojice J. Rusnok a T. Nidetzký podle všeho preferuje stabilitu sazeb. O. Dědek dlouhodobě zdůrazňuje narůstající rizika ve vnějším prostředí a konzistentně se vyjadřuje ve prospěch stability sazeb.

Vývoj USD/CZK

  • Vůči americkému dolaru dokázala koruna posílit po středečním zasedání Americké centrální banky (Fed) a ve čtvrtek dopoledne se pohybovala těsně nad hladinou 22,80 CZK/USD. Další zisky si však koruna připsat nedokázala a v pátek zkraje odpoledne, těsně po statistikách z amerického pracovního trhu, se nacházela v blízkosti úrovně 22,90.
  • Klíčovou makroekonomickou událostí v USA bylo v tomto týdnu středeční zasedání Americké centrální banky (Fed). Fed v souladu s odhady potřetí v řadě snížil hlavní úrokovou sazbu o 0,25 p. b. do rozmezí 1,50 – 1,75 %. V prosinci si dá Fed se snižováním sazeb nejspíše pauzu, což podporuje i fakt, že v prohlášení k zasedání byla vypuštěna věta o tom, že Fed bude postupovat přiměřeně, aby zachoval hospodářskou expanzi. Kromě toho bude Fed finančnímu trhu poskytovat dodatečnou likviditu minimálně do 2. čtvrtletí příštího roku. Pravděpodobnost, že Fed již letos sazby snižovat nebude, podporují i další skutečnosti – (1) šéf Fedu J. Powell zmínil, že v říjnu došlo k mírnému poklesu některých rizik (především v oblasti obchodního protekcionismu), (2) růst americké ekonomiky ve 3. čtvrtletí byl s 1,9 % vyšší, než se očekávalo a určitou stabilizaci ukazují i měkké indikátory v americké ekonomice (3) zdá se, že američtí centrální bankéři jsou po trojím snížení sazeb méně nakloněni jejich dalšímu snížení již v prosinci.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru euro v souhrnu za celý týden mírně posílilo a ve čtvrtek dopoledne neúspěšně testovalo říjnové maximum na úrovni 1,118 USD/EUR. V pátek zkraje odpoledne, těsně po statistikách z amerického pracovního trhu, se obchodovalo v blízkosti hladiny 1,114.
  • Po dlouhém období nejistoty se snad konečně blýská na lepší časy v otázce brexitu. Odchod Spojeného království (UK) z Evropské unie (EU) byl posunut na konec ledna příštího roku. Důležité je, že se v britském parlamentu našla shoda na vypsání předčasných voleb, které proběhnou v prosinci. Právě předčasné volby se zdají být jediným možným řešením patové situace a nezbytnou podmínkou pro odchod UK z EU. Velmi důležité samozřejmě bude, jak volby dopadnou.
  • Z pohledu makroekonomických statistik byl klíčovým dnem v eurozóně čtvrtek. Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny podle předběžného odhadu ve 3. čtvrtletí vzrostl o 0,2 % k/k a 1,1 % r/r. To sice na první pohled nejsou nijak oslnivá čísla, avšak s ohledem na současnou slabost německé ekonomiky a celou řadu rizik se kterými se musí evropská ekonomika v letošním roce potýkat, není výsledek zase tak špatný. Ostatně to, že hospodářská situace v eurozóně není tak tragická, jak se občas uvádí, vhodně ilustruje i nejnižší míra nezaměstnanosti od roku 2008 (v září 7,5 %). Vzhledem k tomu, že se jedná o předběžný odhad, tak detaily HDP zatím nebyly zveřejněny, avšak pohled na zveřejňované dílčí ukazatele jasně napovídá, že klíčovým tahounem ekonomického růstu byla domácí poptávka. Co v eurozóně v posledních měsících roste pomalu a ztrácí dynamiku je spotřebitelská inflace. Ceny v říjnu vzrostly o 0,2 % m/m a pouze o 0,7 % r/r. Inflační cíl Evropské centrální banky (ECB) přitom činí 2 % a pro ECB tedy nadcházející roky budou velkou výzvou, zda se jí podaří vrátit inflaci na zmíněná 2 %.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688