Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Nové technologie  |  12.09.2002 12:17:12

Německá vláda se snaží zachránit MobilCom

Německá vláda jedná s francouzskými úředníky o záchraně mobilního operátora MobilCom AG, kterému hrozí bankrot, pokud se ho vzdá jeho partner France Telecom SA. Francouzská vláda vlastní 56% podíl France Telecom a úřad německého kancléře Gerharda Schroedera s ní jedná jakožto s majoritním vlastníkem France Telecom již týdny.

MobilComu hrozí krach kvůli insolventnosti, pokud jej jeho partner přestane podporovat. France Telecom dnes dosáhne rozhodnutí a v pátek učiní prohlášení. FT je s MobilComem ve sporu od února kvůli nákladům na výstavbu vysokorychlostní mobilní sítě. FT, který vlastní 28,5% MobilComu, usiluje o snížení svého dluhu, který činí 60,7 mld. eur, poté, co jeho akcie v tomto roce poklesly o 77%.

Německý stát Šlesvicko-Holštýnsko nabídlo FT podporu, pokud se nevzdá své části MobilComu. Podle mluvčího ministerstva pro ekonomiku Helmuta Badekowa by případné zvýhodnění představovaly např. speciální lety do Paříže a francouzských škol v Buedelsdorfu v Německu, kde má MobilCom své ústředí. Nebyla však nabídnuta žádná finanční výpomoc jako např. daňové úlevy nebo subvence.


Akcie MobilComu dnes po desáté hodině ranní spadly o 29 centů (15%) po předchozím rekordním poklesu o 34%.


info@rsj.cz www.rsj.cz






Zobrazit sloupec