TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  01.11.2019 06:47:50

Dražší elektřina i cestování, úleva od daně z nabytí, výměna certifikátů EET: Co vše bude od listopadu jinak?

Dražší elektřina a jízdné, přezutí na zimní pneumatiky nebo konec platnosti certifikátů EET - na to vše by se lidé měli připravit od listopadu. S novým měsícem přichází několik důležitých změn, které se dotknou mnoha Čechů.

Zimní pneumatiky

Od 1. listopadu do 31. března mají řidiči povinnost přezout na zimní pneumatiky, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy, anebo pokud taková situace hrozí kvůli povětrnostním podmínkám.

Existují navíc úseky, kde musí mít na autě zimní pneumatiky, přestože tam žádný sníh není. Může je totiž nařídit dopravní značka C 15a Zimní výbava. Tato značení naleznete obvykle v horských oblastech.

Odborníci doporučují přezout na zimní co nejdříve a nečekat až na mrazy a sníh. Objednávací lhůty v servisech jsou pak totiž mnohem delší.

 

Dražší elektřina

Topná sezóna začala a velké energetické společnosti ČEZ a E.ON chystají zdražit elektřinu. Cena by měla být od listopadu vyšší o pět procent.

Jedním z důvodů jsou dražší emisní povolenky, které si musí uhelné elektrárny v EU kupovat. „Takřka polovina elektřiny se v České republice stále vyrábí v uhelných elektrárnách,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Další zdražování nastane zřejmě počátkem příštího roku.

 

Změna u daně z nemovitosti

Od listopadu začne platit novela zákona, která rozšiřuje okruh lidí, kteří jsou osvobozeni od daně z nabytí nemovitosti. Do této doby osvobození platilo v případě prvního úplatného nabytí vlastnického práva ke stavbě rodinného domu, k pozemku nebo k právu stavby, pokud je součástí stavba rodinného domu, a také k jednotce v bytovém domě.

První úplatné nabytí znamená, že kupující je prvním vlastníkem nemovitosti. Nově bude od daně osvobozena i bytová jednotka v rodinném domě. Novela bude platná pouze pro případy, kdy dojde k nabytí tohoto práva od 1. listopadu a později.

 

Dražší veřejná doprava

Od listopadu v Libereckém kraji podraží vlaky a autobusy. Největší nárůst bude u střednědobých tras, které zdraží zhruba o čtvrtinu. Naposledy kraj ceny regionální dopravy zvyšoval před šesti lety v roce 2013.

Cestování vleze do peněz i obyvatelům Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Od 4. listopadu budou muset lidé platit za MHD, které bylo od roku 2017 až doposud zdarma. Město totiž prodloužilo smlouvu se současným dopravcem bez soutěže. Z toho důvodu nesmí být veřejná doprava bezplatná.

 

Konec tisíců certifikátů EET

V listopadu vyprší platnost 38 tisícům certifikátů pro EET. Ty mají platnost pouze tři roky a neobnovují se automaticky. Podnikatelé, kterých se to týká, si proto musí vyměnit certifikát včas za nový. Pokud si ho neobnoví a nebude Finanční správě posílat údaje o evidované tržbě, hrozí mu pokuta až půl milionu korun.

 

Wi-Fi ve vlacích

České dráhy do konce listopadu spustí bezplatnou Wi-Fi v dalších 338 železničních vozech. Aktuálně nabízí bezdrátové připojení k internetu ve více než tisícovce vlaků. V poslední době Wi-Fi rozšířila Wi-Fi hlavně v rychlících.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688