TNBiz (TN.cz)
27.10.2019 14:27:42

Požáry v Kalifornii zničily už desítky domů. Plameny se šíří dál

Kvůli rozsáhlým požárům v americké Kalifornii čeká přes devadesát tisíc lidí na pokyn k evakuaci, jelikož se plameny velmi rychle šíří a mohly by je ohrozit. Zatím požár zničil přes padesát domů a území o rozloze 26 tisíc hektarů.

Evakuace před požárem, Santa Clarita, Kalifornie

Hasiči už několik dní bojují s plameny v oblasti Sonoma County na severu Kalifornie. Na příkazy k evakuaci čeká kolem devadesáti tisíc lidí. A nikdo by neměl pokyny ignorovat. "Bylo by opravdu sobecké zůstat doma a snažit se s tím bojovat," řekl deníku CBS News šerif Mark Essick. Ten také uvedl, že někteří lidé měli opustit své domovy do 16 hodin místního času.

Největší energetická společnost v Kalifornii, Pacific Gas & Electric, začala kolem páté hodiny odpoledne místního času vypínat elektřinu. Dopad to bude mít až na 940 tisíc domů. To je o devadesát tisíc lidí více, než se původně předpokládalo. 

Plameny pohltily už 26 tisíc hektarů a zničily jednatřicet domů. Situace by se mohla ještě zhoršit, jelikož oblast zasáhne silný vítr o rychlosti 80 km/h. "Vítr se očekává kdekoli mezi 20. hodinou a půlnocí a ze všech zpráv je patrné, že bude extrémně silný," uvedl Brian Vitorelo z ministerstva lesnictví a požární ochrany. 

Ve čtvrtek vypukl požár také v oblasti Santa Clarita blízko Los Angeles. Z domovů muselo odejít přes padesát tisíc lidí. Vrátit se mohli až v pátek večer. Další oheň poblíž Geyserville v Sonoma County se hasičům podařilo uhasit. Plameny však zničily 49 budov, z toho jednadvacet rodinných domů.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty