Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.10.2019 16:40:46

Příští týden pád teplot o 12 °C! Co přesně počasí chystá?

 

Prozatím užíváme vysoké teploty, vlhko, je to jako velké podzimní klimatické lázně. Jenže čím více a déle je teplo, tím razantnější změna může s postupem podzimu přijít. A první taková se podle modelů začíná chystat na příští úterý. Propad studeného vzduchu ve výšce nad zemí od severozápadu až severu srazí výrazně teploty. Je to ještě daleko, takže na upřesnění musíme počkat, ochlazení nás ale nemine. Hory se dočkají sněhových vloček, ráno přijdou na program mrazy. Kalendář je neúprosný. Zvážit můžete také přezutí pneumatik. Ranní mrazy už budou znamenat přechod řidičské sezóny na zimní.Srážek bude minimum. Po deštivém začátku října je další průběh měsíce velmi suchý.

Víkend ještě teplý

Nejprve ale počasí nejbližších dní. V pátek bude skoro jasno, polojasno, hlavně zpočátku místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ta se může ojediněle udržet po celý den. Teploty 16 až 20 °C.V sobotu bude velmi podobně. Skoro jasno, polojasno, hlavně zpočátku místy mlhy nebo nízká oblačnost. Znovu se může ojediněle udržet po celý den. Teploty 16 až 20 °C.V neděli se bude zpočátku konat stejný scénář, postupně se od severozápadu dostaví i frontální oblačnost a místy přeháňky, hlavně v Čechách. Teploty 17 až 21 °C. Na severozápadě už 15 °C. Tím teplé klimatické lázně skončí.

A od pondělí začne teplota padat 

V pondělí už bude oblačno, místy přeháňky. Na horách postupně sněhové. Teploty 8 až 12 °C. Od úterý bude oblačno, spíš ojediněle přeháňky, někde od 700 m n. m. sněhové. Teploty dál poklesnou na 5 až 10 °C. Přesnější předpověď se dozvíme v dalších dnech. Nevýhodou ochlazení je, že bude skokové a nikoliv pozvolné. Taková ochlazení přináší zdravotní problémy. Ranní teploty mohou postupně klesat až k -5 °C. Zmíněné přezutí pneumatik je asi na místě, stejně budou zimní pneu od 1. listopadu při zimních podmínkách povinné.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty