TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  23.10.2019 20:09:40

Poslanci schválili státní rozpočet na příští rok, schodek bude 40 miliard

Poslanecká sněmovna ve středu krátce před 20. hodinou schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Pro bylo 100 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Proti hlasovalo 78 poslanců ostatních stran. Stát bude v příštím roce hospodařit se 40miliardovým schodkem.

 

Ministryně financí ocenila, že se podařilo návrh rozpočtu schválit a to v prvním čtení. "Schválily se příjmy, výdaje, schodek. Dál se budeme bavit v rámci tohoto schváleného rozpočtu. Ten čtyřicetimiliardový schodek, který navrhujeme, je 0,7 % HDP, je to nejnižší schodek od roku 2005," uvedla ve vysílání TV Nova ministryně Alena Schillerová.

Dále uvedla, že rozpočet má nejvyšší investice za poslední 15 let. "Vždy při plánu vycházíte z konzervativního odhadu příjmů a maximalistického odhadu výdajů," vysvětlovala Schillerová, proč v posledních letech byly rozpočty plánované jako schodkové, přesto pak skončily jako téměř vyrovnané nebo dokonce přebytkové.

Rozpočet přišel do sněmovny podpořit i prezident Miloš Zeman. Bylo to jeho první vystoupení od propuštění z nemocnice.

Poslanci Trikolóry navrhli vrátit rozpočet ministryni Schillerové k přepracování. Zejména protestujeme proti raketovému růstu složené daňové kvóty (souhrnu daní). 

Plánovaný deficit se stal tématem, které resonovalo poslaneckými lavicemi několik posledních týdnů. "V této podobě je pro nás návrh rozpočtu naprosto nepřijatelný. Bude se to po vás, vládo, opravovat opravovat léta, ale něco se přece jenom opravit dá," řekl při jednání Sněmovny Miroslav Kalousek.

Kvůli těmto slovům zahájil okamžitě protiútok koaliční partner z poslanecké lavice ČSSD Lubomír Zaorálek - Kalouskovi připomněl jeho - podle něj - nechvalné působení na ministerstvu financí v roce 2011. 

"Já vůbec nechápu, že si dovolíte vystupovat, copak vy nechápete, že vy jste tehdy úplně zbytečně způsobili, že lidi neměli na platy, že lidi sotva vyšli s penězi a vy jste to udělali úplně nesmyslně a zbytečně, vy už byste vůbec neměl vystupovat," rozčiloval se Zaorálek.

"Děkuji ministrovi kultury za emotivní vystoupení, je vidět, že už asi chodí trénovat do národního divadla nebo někam," reagoval Kalousek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688