TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.10.2019 06:09:57

Lidé si za svoz odpadu připlatí. Ve kterých krajských městech poplatky porostou?

Pražané si za svoz odpadu od příštího roku roku pořádně připlatí - město schválilo navýšení poplatku o 30 %. Důvodem jsou podle radnice zvyšující se náklady za tyto služby. Navýšení poplatků nevylučuje ani Zlín či Pardubice, kde se o této možnosti ale teprve diskutuje. Obyvatelé Brna se naopak mohou klidně dočkat i snížení.

Na pondělním zasedání radní pražského magistrátu přijali novou vyhlášku, která navyšuje poplatek za svoz směsného komunálního odpadu o 30 %. Změna by měla platit od 1. ledna 2020. 

Současné ceny město stanovilo v roce 2005 a podle radních už neodpovídají aktuálním nákladům, které rostou. "V roce 2019 byla Praha nucena dotovat svoz a likvidaci směsných odpadů částkou téměř 300 milionů korun," vysvětluje radnice.

Redakce TN.cz oslovila magistráty krajských měst, aby zjistila, zda se i ony potýkají s rostoucími náklady a nutností navyšovat poplatky za svoz komunálního odpadu. Obyvatelé většiny z nich si mohou oddychnout - příští rok je nárůst poplatků nejspíš nečeká.

Zlín však možné navýšení nevylučuje. "Město zvažuje případné zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu," uvedl mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer. Výdaje podle něj v loňském roce činily téměř 54 milionů korun, na poplatcích ale město vybralo "pouze" 49 milionů. Více než čtyři miliony korun tak muselo doplácet.

Navýšení se mohou dočkat i obyvatelé Pardubic. Výše místního poplatku pro rok 2020 je zatím předmětem diskuzí, které jednotlivé orgány nedávno zahájily. "Výše poplatku za svoz a likvidaci komunálních odpadů bude stanovena v prosinci 2019 na jednání Zastupitelstva města Pardubice," napsal mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek.

Hradec Králové, Ostrava, České Budějovice, Jihlava a Liberec navýšení poplatků nezvažují. "Výše je stejná už od roku 2005 a v nejbližší době není v plánu její navýšení," uvedl mluvčí ostravského magistrátu Petr Havránek.

"Neplánujeme poplatek zvyšovat, naopak od 1. 1. 2020 určíme věkovou hranici, od které nebudou za odpad platit senioři," napsal primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. Ani Brno neplánuje poplatek zvýšit - je dokonce možné, že se obyvatelé jihomoravské metropole dočkají snížení.

"Nemáme indicie, že by se částka měla zvyšovat. Tímto tématem se má zabývat Rada města Brna, která zasedá tento týden a následně listopadové zastupitelstvo. Město loni doplácelo přes 29 milionů korun, celkové náklady na sběr a svoz odpadů však každoročně klesají a dochází tedy ke snižování tohoto doplatku," vysvětluje mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Poplatek za svoz odpadu v Brně je však relativně vysoký v porovnání s některými dalšími krajskými městy. Každý obyvatel Brna platí ročně 670 korun, pokud nemá sníženou částku. Například v Hradci Králové lidé platí 500 korun, v Ostravě 498 korun, v Liberci 492 korun, v Pardubicích 500 korun. České Budějovice a Jihlava naopak mají poplatek vyšší, tj. 680 korun na osobu za rok.

Karlovy Vary místní poplatek za odpad nevybírají, lidé tak za odpad neplatí stejnou částku. Ta se odvíjí od smluvní sazby - smlouvu o svozu odpadu si každý majitel nemovitosti (nebo sdružení vlastníků) musí uzavřít svou. Cena pak záleží na tom, jak velké popelnice jsou a jak často se musí vyvážet.

Sazby v Karlových Varech platí od roku 2005. "Zatím jsme nezaznamenali tlak na jejich zvýšení. Vybrané peníze pokrývají náklady na svoz. Město dotuje pouze například svoz a sběr nebezpečného odpadu nebo odstraňování černých skládek," uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Obyvatele Ústí nad Labemrok více než rok poplatek za svoz komunálního odpadu trápit nemusí - město ho v roce 2017 zrušilo. Vyhláška začala platit počátkem roku 2018. Další krajská města zatím informace o poplatcích redakci TN.cz neposkytla.

Zdá se, že prozatím jediným městem, které má jasno v navýšení poplatku za svoz odpadu, je Praha. Magistrát však lidem nabídne alternativy, díky kterým budou moci ušetřit a neutrácet zbytečně peníze za svoz černých popelnic.

Touto alternativou by měl být svoz rostlinného bioodpadu, který tvoří až 40 procent obsahu černých popelnic. "Nastavili jsme podmínky tak, aby ti Pražené, kteří třídí rostlinný bioodpad, ušetřili. Město tuto službu se svého rozpočtu podpoří - poplatek pro majitele hnědých popelnic se sníží o 50 procent," uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688