Podzimní recepty: lasagne s dýní

K podzimu patří dýně v kuchyni

Podzimní recepty: lasagne s dýní

Suroviny:

500 g lasagne, 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně, 2 stroužky česneku, zeleninový vývar, extra panenský olivový olej, několik snítek rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pepř

Na bešamel:

50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 50 g strouhaného sýru Gran Moravia, muškátový oříšek. Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.

Postup:

Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně. Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend