Sedmý ročník Signal Festivalu zaútočil na všechny lidské smysly

Příští Signal se uskuteční 15. - 18. října 2020 Záhadný meteorit od Evy Jiřičné na Malé Straně, mystická atmosféra v kostele U Salvátora v rukou nadaných českých umělců nebo dynamický videomapping lemující Tyršův dům v režii ukrajinského studia SKILZ. V Praze od čtvrtka 10. do neděle 13. října proběhl oblíbený Signal Festival, který letos připomněl nejen téma výročí sametové revoluce. Celkem 18 působivých instalací se rozprostíralo napříč třemi trasami – Malou Stranou, Starým Městem a Karlínem, který si po loňské premiéře zopakoval úspěch a stal se nejoblíbenější trasou letošního ročníku. Praha se na čtyři dny opět stala světelným ohniskem, které přilákalo statisíce návštěvníků nejen z České republiky.

Výročí třiceti let od sametové revoluce se prolínalo napříč uměleckými instalacemi. Jednou z nich byl tolik diskutovaný tajemný meteorit světoznámé architektky Evy Jiřičné. Tyršův dům jako tabula rasa posloužil ukrajinskému studiu SKILZ, které na něj promítalo 3D videomapping a myšlenku evoluce demokracie právě skrze revoluci. Tématu revoluce se věnovalo i Studio Signal Production ve spolupráci s organizací Post Bellum. Úprk východních Němců do západního Německa skrze audiovizuální instalaci měli možnost návštěvníci zažít v Petřínských sadech.

Loni jsme poprvé zvolili Karlín, abychom ulevili historickému centru a letos se tato trasa stala nejoblíbenější mezi návštěvníky. Za úspěchem stojí určitě dva skvělé videomappingy na Karlínském a Lyčkově náměstí, robotické instalace v Invalidovně a laserové bludiště, ve které se proměnila Galerie Kooperativy. Letos jsme neměřili návštěvnost festivalu. Chtěli jsme se raději než na čísla zaměřit na kvalitu uměleckých děl v ulicích,“ uvádí Martin Pošta, ředitel Signal Festivalu.

Příští, již osmý ročník Signal Festivalu, se uskuteční od 15. do 18. října 2020.

___________________________________________________________________________

 

O Signal Festivalu

Festival digitální a kreativní kultury Signal Festival je největší kulturní událost v České republice, která díky jedinečnému propojení umění, městského prostoru a moderních technologií za svou šestiletou existenci přilákala do kulis Prahy více než 2,5 milionu diváků. Festival v sobě spojuje jedinečným způsobem vizuálně atraktivní díla s náročnými instalacemi mezinárodní kvality. Svou koncepcí tak oslovuje jak širokou, tak odbornou veřejnost. Díky podpoře nových uměleckých děl je Signal Festival respektovanou platformou i v mezinárodním měřítku a vyhledávaným místem pro seznámení se s nejnovějšími projekty oboru. Financování festivalu tvoří podpora dotačních programů, zejména Magistrátu hl. města Prahy, Ministerstva kultury a zapojených městských částí, dále partnerství s komerčními subjekty a výnosy z vedlejší činnosti festivalu. Za uplynulých šest ročníků se stal Signal Festival významným hybatelem kulturního dění v České republice. Z celkového počtu 140 instalací bylo 80 vytvořeno právě na míru Signal Festivalu, autory 49 z nich jsou čeští umělci. Signal Festival tak patří k nejvýraznějším producentům nového umění u nás. Na předchozích ročnících měli lidé šanci obdivovat umění tvůrců z více než 22 zemí světa, právem je tudíž považován za festival mezinárodní.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy