TNBiz (TN.cz)
14.10.2019 07:39:47

Počasí v Čechách: O víkendu padaly teplotní rekordy, babí léto ale dlouho nevydrží. Předpověď počasí na tento týden.

Do Česka dorazilo babí léto a během víkendu padlo hned několik teplotních rekordů. Podle meteorologů ale slunečné počasí nevydrží dlouho. Už koncem týdne by se měla obloha zatáhnout a hřejivé paprsky vystřídá déšť.

Počasí o minulém víkendu 

Neděle přinesla stejně jako sobota velmi teplé počasí na většině našeho území, místy byly lokality, kde nízká oblačnost nepustila teploty příliš vysoko. Celkem 18 stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zaznamenalo letní den (teplotu 25 °C a vyšší). Rekordy padly přibližně na třetině stanic měřících alespoň 30 let. Největším "zářezem" je překonání rekordu v pražském Klementinu, kde bylo naměřeno 23,3 °C. Padl tak 244 let starý rekord.

Počasí v tomto týdnu

V pondělí k nám podle Českého hydrometeorologického ústavu bude proudit velmi teplý vzduch, teploty se tak budou stále držet velmi vysoko, podle ČHMÚ by mohlo být 19 až 23 °C, při dlouhotrvající oblačnosti bude jen kolem 15 °C. Oblačnost by se měla vyskytovat zejména na západě Moravy a Českomoravské vrchovině. Místy by se také mohly objevovat mlhy.

 

Jasno až polojasno by mělo být i v úterý, místy se ovšem mohou opět objevovat mlhy a nízká oblačnost. Teploty se přes den vyšplhají opět k 19 až 23 °C. Později k večeru se bude od západu zatahovat.

I ve středu by mělo být zpočátku jasno až polojasno, ráno a dopoledne se mohou místy objevovat mlhy, od západu se nicméně bude obloha zatahovat, místy se mohou objevovat přeháňky nebo déšť. Teploty poklesnou k 14 až 18 °C.

Ve čtvrtek bude většinou polojasno, na severovýchodě a východě může místy pršet. Teploty v noci můžou při déletrvající oblačnosti klesnout k 4 °C, přes den by pak mělo být 14 až 18 °C, uvádí ČHMÚ.

Také v pátek se mohou po ránu objevovat mlhy, přes den by pak mělo být oblačno až polojasno, teploty se budou pohybovat kolem 15 až 19 °C, při déletrvající nízké oblačnosti by mělo být jen kolem 13 °C.

 

Počasí o víkendu

Přes víkend nás pak čeká více oblačnosti, mělo by také více pršet. Postupně se bude ochlazovat, nejvyšší denní teploty se budou zpočátku držet na 15 až 19 °C, v pondělí už by ale mohlo být kolem 11 až 15 °C.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty