Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.10.2019 09:59:28

Petr Dufek: Nezaměstnanost na konci 3Q stagnovala, volných míst ubylo

Míra nezaměstnanost vypočítaná z dat úřadů práce v září setrvala na úrovni 2,7 % a potvrdila tak očekávání, že prostor pro její další pokles je již silně omezený. Ve srovnání s loňským zářím byla o tři desetiny procentního bodu nižší. V dalších měsících předpokládáme její sezónní pokles o jednu desetinu a v závěru roku opět návrat do blízkosti tří procent.

Nejenom, že nezaměstnanost už viditelně neklesá, jak tomu v září bývalo, ale zastavil se i růst nabídky volných pracovních míst. Není to přitom vlastně novinka, protože množství volných míst (po sezónním očištění) v podstatě stagnuje už čtvrtým měsícem v řadě.

Volných míst je však i tak skoro dvojnásobně ve srovnání s počtem disponibilních nezaměstnaných a další už nepřibývají. Jednak proto, že se firmám daří část chybějících zaměstnanců nahrazovat těmi zahraničními nebo v lepším případě novými technologiemi. Svoji roli nepochybně sehrává i opatrnost z dalšího vývoje poptávky doma i v zahraničí, která firmy limituje v další expanzi. Který z těchto trendů je dominantní, však ukáží teprve podrobnější data, jež ovšem zatím nejsou k dispozici.

V každém případě však stále platí, že množství neobsazených míst zůstává téměř rekordní (v evropském měřítku zcela nepochybně) a firmám stále chybí kvalifikovaní i pomocní dělníci, řemeslníci, řidiči atp. V tomto směru se toho v posledních týdnech rozhodně moc nezměnilo. A rovněž platí, že většina nabízených pozic zůstane i nadále neobsazená. Proto v některých okresech na jednoho nezaměstnaného připadne nabídka až deseti míst, zatímco v tradičně slabších regionech jako je severní a jižní Morava nebo Ústecko je situace o poznání horší.

I když počítáme se zpomalováním ekonomiky, nepředpokládáme, že by nezaměstnanost měla začít výrazně růst. Ponecháme-li stranou sezónní výkyvy spojené aktuálně s přípravou svátků (obchod, služby) nebo na druhé straně ukončování sezónních prací v zemědělství a stavebnictví ke konci roku, nezaměstnanost může dál stagnovat, zatímco volných míst může dál mírně ubývat. Na situaci na trhu práce, respektive na přetrvávajícím napětí mezi nabídkou a poptávkou se příliš mnoho nezmění.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688