TNBiz (TN.cz)
05.10.2019 09:15:32

Česko je rájem houbařů, jinde ale za sběr hub hrozí pokuty i vězení.

Zatímco v Česku je houbaření pomalu národním sportem a stejně jako ve většině států ve východní Evropě sběr hub není nijak omezený, na západ od našich hranic většinou platí omezení, kolik hub si z lesa můžete odnést. Nejpřísnější jsou v Nizozemsku, kde je houbaření zcela zakázáno a v krajním případě za porušení zákona hrozí i vězení.

Češi si z lesů každý rok odnášejí plody v miliardové hodnotě, ať už jde o borůvky, medvědí česnek a hlavně houby. Stejně jako Poláci nebo Slováci mohou využít toho, že houbaření není nijak omezováno. Jinde ale takové štěstí nemají.

"Ve většině evropských států platí zákaz houbaření na soukromých pozemcích, zatímco v Nizozemsku platí i ve veřejných lesích a parcích. Porušení zákazu znamená pytláctví, za které kromě pokuty hrozí až měsíc vězení. To je ale ve skutečnosti spíše nepravděpodobný trest,“ řekl Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech.

Nejčastěji je omezeno, kolik hub si z lesa smíte odnést. Německé spolkové země mají limity nastaveny od pouhého půl kila hub na den po dvě kila. "V chráněných oblastech navíc hrozí vysoké pokuty, například v Sasku i padesát tisíc eur," doplnil Odstrčil.

Váhový limit platí také v sousedním Rakousku, kde si můžete denně odnést z lesa dva kilogramy hub. Platí navíc další omezení a to kvůli tomu, aby houbaři neplašili divokou zvěř. V létě můžete houby u našich jižních sousedů sbírat od 7 do 19 hodin, od října je navíc houbařská večerka posunuta už na 17. hodinu!

Ve Francii je navíc limit počítán na litry, nikoliv na kila, a omezení navíc stanovují jednotlivé departmenty a to v rozmezí od 5 do 10 kg, což podle projektu Evropa v datech odpovídá 1,5 až 3 kg očištěných a nakrájených hub.

V Belgii platí také zákaz, ale jen ve vlámských a bruselských lesích. Navíc jinde si můžete chodit pro houby jen s desetilitrovým košíkem a nesmíte se vzdálit na více než 10 metrů od vyšlapaných cest.

Komplikovaná je situace i v zemích, kam Češi rádi jezdí na dovolenou. Třeba v Chorvatsku nejenže si můžete z lesa odnést maximálně 3 kilogramy hub, potřebujete ještě speciální povolení na sběr, které platí kalendářní rok. Itálie má různá pravidla lišící se podle regionů, obecně platí, že sběr je povolený jen od 7 do 19 hodin. A třeba v Jižním Tyrolsku na severu země musíte dopředu zaplatit 8 euro obci, na jejímž území budete houby sbírat.

Poznáte houby?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty