sanep.cz (SANEP)
Volby  |  03.10.2019 21:39:21

SANEP: Nejlépe hodnocený primátor hl. města Prahy

Nejlépe hodnoceným primátorem Prahy je Pavel Bém,

mezi nejhůře hodnocenými je současný primátor Zdeněk Hřib

Nejlépe hodnoceným primátorem hlavního města Prahy je z výběru deseti pražských primátorů, kteří stáli v čele pražského magistrátu od roku 1990, bývalý občanskodemokratický primátor Pavel Bém. Názor, že právě Pavel Bém zastával z nabídky deseti pražských primátorů nejlépe svoji funkci, vyjádřilo v celkovém souhrnu 19,7 % obyvatel hlavního města Prahy. Pavel Bém je také nejdéle sloužícím porevolučním čelním představitelem pražského magistrátu.

Druhým nejlépe hodnoceným primátorem se ziskem 14,5 % hlasů je bývalý primátor Bohuslav Svoboda, který na tomto místě skončil za Pavlem Bémem s poměrně velkým odstupem, a to s rozdílem 5,2 procentních bodů.

První žena, která v historii Prahy stanula v jejím čele, bývalá primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO 2011, pak skončila se ziskem 10,3 procentního bodu na místě třetím. Čtvrtou příčku v hodnocení pražských primátorů obsadil Jan Kasl, který stál v čele magistrátu hlavního města na přelomu tisíciletí, a který v aktuálním průzkumu společnosti SANEP získal 8,1 procentních bodů.

Pětiprocentní magickou hranici, která je např. u politických stran důležitá ke vstupu do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, nepřekročila v aktuálním hodnocení hned čtveřice pražských primátorů. Mezi nejhůře hodnocenými pražskými primátory se tak ocitl i současný pirátský primátor Zdeněk Hřib, následovaný Tomášem Hudečkem, Igorem Němcem a na místě posledním Milanem Kondrem. Současný pražský primátor Zdeněk Hřib tak získal v aktuálním průzkumu společnosti SANEP pouhých 4,9 procentních bodů, následovaný Tomášem Hudečkem se ziskem 2,1 %, Igorem Němcem, který získal zanedbatelných 0,7 % kladných hlasů, podobně jako na místě posledním pražský ex-primátor Milan Kondr se ziskem 0,3 procentních bodů. Skutečnost, že si současný primátor Zdeněk Hřib nezískal od doby svého zvolení takřka žádnou podporu dokládá, vedle aktuálního průzkumu, také nedávné hodnocení hejtmanů, v němž Zdeněk Hřib skončil jako absolutně nejhůře hodnocený představitel z celkem čtrnácti územně samosprávných celků. Takřka třetina obyvatel hlavního města Prahy se pak nedokázala rozhodnout a nedala svůj hlas žádnému z uvedených primátorů.

Z výsledků exkluzivního průzkumu společnosti SANEP je patrné, že žádný z primátorů hl. města Prahy působících v čele naší hlavní metropole od roku 1990 nepřirostl Pražanům výrazně k srdci. Důvodem může být řada korupčních kauz či trestních stíhání, které řadu pražských primátorů provázely. Na řadu primátorů již také Pražané zapomněli, nebo se jejich činnost na životě obyvatel hl. města Prahy žádným výrazným způsobem nepodepsala.

Zajímavým příkladem je pak hodnocení bývalého primátora Pavla Béma, který přesto, že byl jednu dobu často spojován s pražskými kmotry, avšak bez obvinění, zůstal s odstupem času u Pražanů nejlépe hodnoceným primátorem. Jakkoli se nejedná o velké procento, je zjevné, že u Pavla Béma v očích řady Pražanů převládají pozitivní pocity, které mohou souviset nejen s jeho působením v pozici starosty Prahy 6, ale i s jeho aktivitami a rozvojem Prahy za doby, kdy stál v čele pražského magistrátu.

Který z uvedených primátorů hl. m. Prahy zastával podle Vašeho názoru svoji funkci nejlépe?




Který z uvedených primátorů hl. m. Prahy zastával podle Vašeho názoru svoji funkci nejlépe?




Exkluzivní internetový CAWI on/off-line průzkum byl proveden společností SANEP ve dnech 26.9. -2.10. 2019 na vybrané skupině 1021 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel hlavního města Prahy ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 10.236 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel hl. města Prahy dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Allianceof International Market Research Institutes).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688