TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  03.10.2019 13:14:45

Britové zaslali EU nový plán. Chtějí odstranit irskou pojistku

Brexit se blíží a Britové zaslali Evropské komisi plán, kterým chtějí vyřešit problematické body v dohodě o vystoupení z unie. Londýn navrhl odstranění irské pojistky. Unijní vyjednavač o brexitu ale prý řekl, že návrh je past.

Britský premiér Boris Johnson závodí s časem. Do summitu v Bruselu, který se uskuteční 17. října, chce najít řešení brexitu. Evropská komise ve středu dostala nový plán, který by měl vyřešit spory okolo irské pojistky.

"Námi navrhovaný kompromis odstraňuje takzvanou pojistku v předchozí dohodě o odchodu. Už jsem vysvětlil s ní spojené obtíže, včetně faktu, že ji třikrát odmítl britský parlament," řekl britský premiér Boris Johnson.

Plán mimo jiné počítá s tím, že Severní Irsko by opustilo celní unii s Velkou Británií. Setrvalo by ale na jednotném trhu, aby se vyhnulo striktním pravidlům na hranicích s Irskem.

Vrcholní evropští politici jsou k ale k Johnsonovu novému plánu skeptičtí a označují ho za problematický. "Evropská unie by byla uvězněna bez pojistky, která by zajistila jednotny trh po Brexitu," vysvělil Michel Barnier, unijní vyjednávač pro brexit.

I když se podle unijního vyjednavače Michela Barniera podařilo pokročit, vyjednávací týmy před sebou mají ještě hodně práce, aby uspokojily nároky všech zúčastněných stran. Britský list Guardian napsal, že Boris Johnson prohrává svou bitvu, ve které usiluje o to, aby po 31. říjnu Britové už nebyli součástí unie.

Obavy mezi obyvateli Irska a Severního Irska rozvířily vozy celní správy příjíždějící k hranicím. Místní se bojí, že se tak úřady připravují na odchod bez dohody, který může za 28 dní nastat. Michel Barnier ale tento týden zopakoval, že tvrdý Brexit nikdy nebude volbou Evropské unie.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688