Akcie ve světě  |  23.09.2019 10:20:01

Šokující krach cestovky Thomas Cook je varováním i pro její české protějšky

Konec ikony mezi světovými cestovními kancelářemi, britské Thomas Cook, je krajně zarážející. Firma s takřka 180letou tradicí nevstupuje do insolvenčního procesu, ale končí rovnou v likvidaci. Neproběhne tedy ani pokus o záchranu alespoň části společnosti. Veškerý majetek cestovní kanceláře tak nyní bude kvapem rozprodán, aby byli uspokojeny pohledávky věřitelů s přednostním právem takové kompenzace při zániku společnosti.

Podívejte se také: V cizině uvízlo 600 tisíc lidí. Návrat turistů bude největší operací v historii Británie


Přitom majetek kanceláře Thomas Cook je rozsáhlý. Ke konci března vlastnila letadla a letecké součástky za 553 milionů liber, což představuje 16,2 miliardy korun. V hotovosti disponovala 688 miliardami, zhruba 20,1 miliardy korun a pohledávky činily 956 milionů liber čili bezmála 28 miliard korun. Nehmotný majetek kanceláře, který se ovšem likvidací rozplynul jak pár nad hrncem, činil 1,96 miliardy liber neboli 57,4 miliardy korun. V Británii bylo jméno „Thomas Cook“ svým způsobem synonymem zájezdového cestování, což podporovala rozsáhlá síť kamenných poboček. Kancelář Thomas Cook navíc expandovala do zahraničí, v Česku prodávala zájezdy prostřednictvím cestovní kanceláře Neckermann. Zkrátka a dobře, zdá se, že ještě mohlo být co zahraňovat.

Cestovka Thomas Cook se ale ocitá v likvidaci, prostě ze dne na den krachuje, protože nesehnala peníze na další provoz. Cestovka každoročně inkasovala finanční prostředky hlavně od března do září, kdy vrcholí nákupy zájezdů a samotná sezóna, zatímco od září od března vyplácela své dodavatele. Nyní vedení cestovky a její věřitelé zřejmě shledali, že při vysokém dluhu inkasované prostředky nejsou tváří v tvář zasmluvněným výdajům dodavatelům takové, aby cestovka mohla dále fungovat. Na horšících hospodářských výsledcích firmy se dlouhodobě podepisoval nástup on-line prodejců zájezdů a letenek a nověji také platforem typu Airbnb. Lidé tak ztrácí zájem o pořízení kompletovaných zájezdových balíčků, takže cestovky musí snižovat své marže. Výsledkům cestovky Thomas Cook nepomohl ani chystaný brexit, který zvyšuje nejistotu řadového britského spotřebitele, a nepomohlo jim ani napětí v mezinárodních obchodních vztazích, zejména mezi USA a Čínou, které přispívá ke zpomalení čínské ekonomiky, a tedy k ochromení tamního apetýtu po turistice. 

Osud cestovky Thomas Cook je varováním i pro české cestovní kanceláře. Čelí a budou čelit stále náročnějšímu prostředí. Jedním ze způsobu, jak se alespoň částečně bránit nástupu on-line světa, je vzájemné slučování se. V minulém týdnu takový krok oznámily dvě největší cestovky na českém trhu, CK Fischer a Exim Tours. Vytvořená větší společnost, pakliže sloučení posvětí antimonopolní úřad, bude ovládat třetinu příslušeného tuzemského trhu a disponovat větší vyjednávací silou při cenovém vyjednávání s hotely či leteckými přepravci. To může nové firmě zajistit opětovné navýšení marží, které jsou stlačeny on-line konkurencí. Zda to ale bude stačit dlouhodobě, je otázka, jak varuje právě až šokující případ krachu tak velké a majetné cestovky, jako je Thomas Cook

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

24.09. 09:13  Šokující krach :D (Jarda B.)
23.09. 18:00  Šokující krach :D (Antonín Vezekmín)
23.09. 17:49  Šokující krach :D (Antonín Vezekmín)

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688