TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  12.09.2019 19:08:28

Velké novinky u praktických lékařů i pediatrů. Budou moci dělat další zákroky

Role praktických lékařů posílí. Ministerstvo společně s lékaři a pojišťovnami chystá velké rozšíření jejich kompetencí, některé nové výkony už ale obsahuje úhradová vyhláška na rok 2020, na které se ministerstvo zdravotnictví, pojišťovny a lékaři nyní dohodli.

O změnách, které nová úhradová vyhláška přinese, informovalo ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch chce roli praktických lékařů posílit. Vidí v tom klíč k lepší organizaci péče, úlevu přetíženým specialistům a zkrácení čekacích lhůt na specializovaná vyšetření.

Velké změny má přinést reforma primární péče, některé úpravy ale pacienti uvidí už příští rok. "Praktičtí lékaři budou moci pacientům nabídnout nové služby, jako například péči pro prediabetiky, časný záchyt demence či péči po onkologické léčbě,“ uvedl Vojtěch. Další změnou je management kolorektálního screeningu.

"Navýšení úhrad jde většinou do výkonové složky platby, opět došlo k navýšení hodnoty bodu a lékaři jsou motivováni k tomu, aby se více starali o své pacienty a poskytovali tak větší množství péče. Máme několik nových výkonů, péče s pacienty s prediabetem, což je onemocnění předcházející cukrovce. Pokud je včas zachyceno, lze oddálit nástup cukrovky, nebo jej zcela odvrátit," uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Pediatři budou moci zachytit a sledovat pacienta s obezitou. Pojišťovna jim připlatí také za sledování novorozence s mimořádnými nároky na péči, či za pohovor, při kterém lékař rodičům vysvětlí vše okolo očkování.

"Lékaři budou odměněni za větší časovou náročnost a opakované nároky na edukaci pacientů o prospěšnosti a smyslu očkování. Vnímáme to aktuálně jako klíčové opatření s ohledem na klesající proočkovanost," dodala Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Zatímco letos jde na péči u praktických lékařů 17,1 miliardy korun, v příštím roce počítá ministerstvo, že se částka zvýší přibližně o 900 milionů korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688