Okénko investora  |  12.09.2019 13:15:01

Řidiči šetří více než korunu na litru benzínu i nafty (12.9.2019)

Ceny pohonných hmot se snižují od přelomu května a června. Tehdy se průměrná cena benzínu vyšplhala až na 33,73 koruny za litr a průměrná cena nafty dosahovala úrovně 32,76 koruny za litr. Od té doby však ceny pohonných hmot setrvale klesají. Aktuálně lze benzín pořídit za průměrnou cenu 32,48 koruny za litr a naftu za 31,69 koruny za litr. Řidiči tak šetří 1,25 koruny na litru benzínu a 1,07 koruny na litru nafty.
 
Setrvalý trend snižování cen na čerpacích stanicích snižuje marže pumpařů. Výrazný prostor pro další pokles cen již nemají, proto lze v následujících týdnech očekávat, že se ceny benzínu a nafty začnou ustalovat. Při současné ceně ropy Brent na úrovni kolem 61 dolarů za barel by pumpaři byli schopni dál zlevňovat, ale musel by být silnější kurz koruny vůči dolaru. Současná úroveň kurzu 23,51 CZK/USD prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i pumpařů, kteří jsou závislí na dovozu ropných produktů.
 
Koruna by do budoucna mohla začít posilovat, protože Americká centrální banka (Fed) pravděpodobně sníží úrokové sazby. Uvolňování měnové politiky lze očekávat i v eurozóně. Oproti tomu Česká národní banka zřejmě bude dál udržovat současné nastavení úrokových sazeb. Pro mnohé investory by se v důsledku tohoto vývoje mohla jevit korunová aktiva jako atraktivnější. To by mohlo zvýšit poptávku po nákupu korun, což by vedlo k posílení kurzu koruny.

 

 

Světové trhy s ropou překvapila nová analýza poradenské agentury DNV GL, která se zabývá energetikou a působí ve více než sto zemích světa. Analýza tvrdí, že poptávka po ropě vyvrcholí za 3 roky. Následně se do roku 2030 bude udržovat na vysoké úrovni, ale po tomto datu prudce klesne. Mnoho analýz doposud předpokládalo, že se vysoká poptávka po ropě bude udržovat minimálně do roku 2040. Mezinárodní energetická agentura (IEA), která radí západním ekonomikám, dokonce neočekává vrchol poptávky po ropě před rokem 2040. IEA tvrdí, že rostoucí poptávka v petrochemickém a leteckém průmyslu by měla více než kompenzovat nižší poptávku v silniční dopravě.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688