TNBiz (TN.cz)
12.09.2019 12:16:13

Počasí na Mallorce a ve Španělsku: Oblíbené destinace Čechů zasáhly silné bouřky. Udeřilo také tornádo

Španělský ostrov Mallorca se potýká s povodněmi a silným větrem. Podobně je na tom také Valencie ve Španělsku. Provincii Alicante dokonce ráno zasáhlo tornádo. Před ním také varovali meteorologové. Podle nich se počasí začne zlepšovat až o víkendu.

Ve středu se španělským ostrovem Mallorca prohnaly rozsáhlé povodně. Intenzivní deště zaplavily ulice a ministerstvo školství dokonce zavřelo školy v devatenácti obcíchHasiči vyjížděli ke 113 případům. Silný vítr také lámal stromy, které popadaly na silnice a komplikovaly dopravu, uvedl portál lavanguardia.com.

Problémy byly i na Menorce, Ibize a Formenteře. Na Menorce podle Meteopressu spadlo 20 až 50 mm srážek. Nejvíce však pršelo v Maó-Mahón, kde stanice zaznamenaly až 68 mm srážek. Lidé také spatřili vodní smrtě poblíž pobřeží. Ve středu bylo v celém Středomoří zaznamenáno až 180 tisíc blesků.

Podle předpovědi se počasí ve Španělsku nezlepší ani v dalších dnech. Státní meteorologický ústav vydal výstrahu před vydatným deštěm a bouřkami. Extrémní nebezpečí platí ve čtvrtek pro Andalusii, Murcii a Valencii. Velké riziko očekávají na Ibize a Formenteře.

Bouřky bude doprovázet krupobití a mohou se objevit i tornáda. První z nich lidé zaznamenali v provincii Alicante na východě Španělska. Mallorcu čeká ve středu spíše silný vítr, který by mohl dosáhnout rychlosti 100 km/h. 

Výstraha platí i pro pátek. Na jihovýchodě poloostrova bude převážně zataženo a udeří opět bouřky. K nim se přidá silný vítr a přívalové deště. Teploty se budou pohybovat mezi 25 až 30 °C. Podobné počasí bude i v sobotu. Španělsko čeká znovu déšť nebo bouřky.

 

Tornádo v Alicante

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty