TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  12.09.2019 11:20:58

Velká změna pro klienty VZP, čeká je výměna průkazů

Průkazy pojištěnců VZP budou od poloviny září vypadat jinak. Pojišťovna se rozhodla změnit barvu zadní strany průkazu. Nově bude výrazně červená, aby údaje byly přehlednější. Do konce roku by jich VZP měla vydat 170 tisíc a poté 556 tisíc ročně. Největší obměna však nastane v roce 2024. Platnost totiž bude končit asi 4,5 milionů pojištěncům.

VZP se rozhodla změnit barevnost průkazů pojištěnce a zpřehlednit údaje. Zadní strana dostane modernější podobu a bude jednobarevná - červená. "Úprava, kdy jedna strana bude výrazně červená, navíc umožní každému na první pohled rozpoznat, že jde o klienta VZP, protože pojišťovna má právě tento odstín jako svoji charakteristickou korporátní barvu," informoval Vlastimil Sršeň, mluvčí VZP.

Klienti se ale nemusejí změny obávat. Původní průkazy zůstávají v platnosti do doby, než vyprší jejich lhůta. "Několik let tedy budou v oběhu dvě mírně odlišné verze. To, jestli se lidé u lékaře prokážou "starým" nebo "novým" průkazem, nemá nicméně žádný vliv na nárok na ošetření. Rozhodující je datum platnosti uvedené na lícové straně," vysvětlil mluvčí.

Nové průkazy budou mít platnost deset let. Pojištěnci je obdrží poštou, vždy před koncem platnosti předchozí kartičky. VZP by měla do konce roku vydat 170 tisíc nových průkazů. Ročně jich pak vydá 556 tisíc. "K masivní obměně průkazů dojde v roce 2024, kdy jejich platnost bude končit asi 4,5 milionům pojištěnců VZP," doplnil Sršeň.

Přední strana, kde jsou údaje o pojištěncích, se nezmění. "Vzhledem k tomu, že jde o takzvaný Evropský průkaz zdravotního pojištění platný ve všech státech Evropské unie, EHS a Švýcarsku, musí mít její vzhled standardizovanou podobu," dodal mluvčí.

Novou podobu dostane také zelená kartička. Tu dostávají občané zemí mimo EU, kteří na našem území pracují. Průkaz platí jen na rok a pouze v České republice. Změna nastane i u žlutých kartiček. Ty dostávají lidé, kteří jsou registrovaní u VZP jako u české výpomocné pojišťovny.    

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688