TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  09.09.2019 10:54:22

Policisté mají nová auta. Nahradí ta zastaralá, která najela i 400 tisíc km

Ministr vnitra Jan Hamáček a policejní prezident Jan Švejnar představili nová policejní auta. Jde o tři typy vozů Škoda Octavia, přizpůsobených pro policii. Nahradí zastaralé vozy, které mají najeto i přes 400 tisíc kilometrů.

"Dnes začíná tolik očekávaná obměna vozového parku policie, který dosud byl v katastrofálním stavu," uvedl Hamáček při prezentaci nových policejních aut. Muži zákona tak dostali prvních 865 vozů, do konce roku by měli spolu s hasiči obdržet přes dva tisíce nových vozidel.

 

I nadále budou policisté jezdit ve škodovkách. Nové Octavie jsou přizpůsobeny policejní práci - první typ je určen pro prvosledové hlídky, druhý pro běžný výkon služby a třetí je speciálně upraven pro dopravní policisty. Nahradí tak vysloužilé a technicky nevyhovující vozy.

 

Policejní prezident zdůraznil, že nová auta už byla opravdu potřeba. Podle Hamáčka dobře ilustruje katastrofální stav vozového parku policie to, že jeden ze starých vozů, kterým měli policisté dorazit na představení náhrad, se nepodařilo už ani nastartovat.

 

Poslední velká obměna policejních aut proběhla v letech 2009 až 2011. V roce 2015 pak dostali policisté 470 nových vozů, to ale zdaleka nestačí. "Já jsem velmi rád, že se povedlo to úsilí z posledních několika let dotáhnout do vítězného konce - alespoň částečně," dodal Švejnar.

 

 

 

Ministerstvo vnitra se snaží vozový park obnovit, tendry se ale protáhly kvůli rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten v červnu zrušil zakázku za 2,2 miliardy. Podmínky podle něj zvýhodňovaly automobilku Škoda. Ministerstvo se proti rozhodnutí bránilo správní žalobou a vypsalo nový tendr.

 

Už v březnu ministerstvo vypsalo tendr na 800 vozů za půl miliardy. V pondělí by navíc měla vláda projednat zakázku na nákup 200 aut za 107,5 milionu korun. Po jednání o rozpočtu s ministryní financí Alenou Schillerovou Hamáček oznámil, že na nová policejní auta půjde ještě letos dalších 400 milionů korun.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688