Dan Karpíšek (Komerční banka)
Investice  |  30.08.2002 15:32:03

Česká republika: Český statistický úřad obnovil v tomto týdnu zveřejňování statistických dat, které přerušila...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 30.8.2002

      Český statistický úřad obnovil v tomto týdnu zveřejňování statistických dat, které přerušila povodeň a následná evakuace hlavního sídla ČSÚ. Zveřejněná data potvrdila, že česká ekonomika nezpomalí pouze kvůli srpnovým povodním. Negativní vliv nevýrazný výkon evropské ekonomiky na ekonomiku českou naznačila již červnová data z reálné ekonomiky.

      

       Maloobchodní tržby v červnu zcela neočekávaně poklesly, a to o -0,5%, poprvé po dlouhých 31 měsících. Zpomalování dynamiky růstu české ekonomiky potvrdil vývoj v sektoru služeb, který tradičně jako první reaguje na změnu v poptávce, za druhé čtvrtletí totiž služby vzrostly pouze o 0,6%, v prvním čtvrtletí to bylo ještě o 3,1%. Slábnoucí spotřebitelskou poptávku potvrdily i srpnové indikátory důvěry.

      

       Bankovní rada ČNB rozhodla v tomto týdnu na svém pravidelném jednání, že ponechá stávající parametry měnové politiky nezměněné. Podle vyjádření guvernéra by srpnové povodně neměly způsobit na devizovém trhu žádný šok. I když je možný dopad do pomalejšího růstu HDP a do vyšší dynamiky cen, svou makroekonomickou prognózu ponechala ČNB nezměněnou.

      

       Vláda hledá způsoby, jakým způsobem získat zdroje na krytí povodňových škod. Vláda podle ministerstva financí nebude nijak krátit výdaje, zatím nechce ani zvyšovat dluhové zatížení státu. Dodatečné příjmy by měla vláda získat zvýšením daní a odložením slíbeného nárůstu mezd státních zaměstnanců.

      

       Na vývoji finančních trhů nebylo v průběhu tohoto týdne vůbec patrné, že před pouhými dvěma týdny se Česká republika potýkala s největší přírodní katastrofou za více než sto let. Česká koruna si proti euru mírně polepšila, růst cen zaznamenaly i dluhopisy. Ztráty utrpěl akciový trh, ovšem především díky sestupnému trendu akciových trhů v zahraničí.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste