TNBiz (TN.cz)
Energie  |  07.09.2019 15:47:42

Chladné počasí: Topná sezóna začala. Jaké jsou ceny elektřiny, uhlí a plynu? Někdo si připlatí, někdo ušetří.

Zatímco ještě před pár dny jsme si užívali tropického počasí, nyní už na mnoha místech začíná topná sezóna. Kvůli chladnému počasí je to dříve než v loňském roce. Tehdy se začalo topit až 24. září. Nepříjemnou zprávou je, že za teplo zaplatíme více. Nejvýhodnější bude podle ekonomů letos topit dřevem.

 

Cena elektřiny

Stejně jako v minulém roce, se i letos musí domácnosti připravit na nepříjemné zdražování energií. V některých případech proto lidé zaplatí za teplo mnohem více. "Markantní bude zdražení zejména v případě elektřiny. To nastane počátkem roku 2020. Zejména růst cen emisních povolenek vede ke zdražení takzvané silové elektřiny až o 15 procent," varuje ekonom Lukáš Kovanda. 

Dobrou zprávou však je, že cena elektřiny by se měla zvyšovat postupně. Porostou však ještě státem regulované ceny, které se zvednou až o 5 procent. "Během začínající topné sezóny tak zdraží elektřina domácnostem o pět až osm procent," počítá ekonom Kovanda.

Na stránce www.kurzy.cz/elektrina můžete porovnat ceny dodavatelů elektřiny.

Cena uhlí

Více peněz si však musí připravit i domácnosti, které topí uhlím. Metrák hnědého uhlí typu Ořech 2 totiž aktuálně stojí kolem 350 až 370 korun, zatímco ještě v roce 2017 se prodávalo za zhruba 300 korun. Jeho cena se však liší podle jednotlivých krajů. Zdražení se dotkne také těch, kteří využívají teplo z tepláren. V Česku jsou to asi čtyři miliony lidí. 

"Za zdražováním je opět zejména růst cen emisních povolenek," tvrdí ekonom. Zdražení bude částečně tlumit snížení DPH od příštího roku. České domácnosti teplárnám, které vyrabí teplo z uhlí, zaplatí v průměru okolo 16 tisíc korun za rok. V letošní topné sezóně tak budou muset najít v rodinném rozpočtu stokorunu navíc.

Teplárny už jsou na topnou sezónu připraveny. "Dodávka tepelné energie se zahájí ve chvíli, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v lokalitě poklesne pod 13 °C ve dvou po sobě jdoucích dnech a podle vývoje počasí teploty nebudou dále stoupat opět nad 13 °C. Ale pokud se někde začne topit, ještě to neznamená, že to bude napořád," vysvětluje mluvčí Teplárenského srdužení Pavel Kaufmann.

Ceny plynu

V porovnání s elektřinou je situace u plynu mnohem lepší. Jeho ceny jsou totiž v Evropě na desetiletém minimu. Domácností topících plynem by se tak žádné zdražení týkat nemělo. 

Dobrou zprávu mají ekonomové i pro ty, kteří topí dřevem. Jeho cenu totiž tlačí dolu kůrovcová kalamita. Ta zlevňuje také brikety nebo dřevěné pelety. "Pokud to podmínky alespoň trochu umožňují, doporučuji přejít v co nejvyšší možné míře na vytápění dřevem, byť třeba jen v obyčejném krbu," radí Kovanda.

Na stránce www.kurzy.cz/plyn můžete porovnat ceny dodavatelů zemního plynu. 


Ušetřit za topení můžete i jinak

Ať již topíte tuhými palivy, plynem nebo elektřinou, své náklady můžete během topné sezóny výrazně snížit. Stačí k tomu několik chytrých kroků, kterými minimalizujete tepelné ztráty a budete vytápět efektivně.

Věnujte například čas péči o radiátory, nezapomeňte je také odvzdušnit. Vzduch v topné soustavě totiž může zvýšit náklady na vytápění až o čtvrtinu. Pozornost byste měli obrátit také k revizí kotle a komína. Peníze totiž můžete ušetřit nejen za propálený plyn, uhlí či dřevo, ale také za pokuty. Náklady na vytápění může výrazně snížit i nový kotel.

V zimě rozhodně nepoužívejte ventilačku. Díky tomu se totiž v pokoji vytváří vlhý vzduch, který se hůře ohřívá. Abyste efektivně větrali, otevřete okna dokořán a udělejte průvan.

S každým dalším stupněm, o který si přitopíte, stoupají podle odborníků náklady na vytápění o 6 procent. Optimální teploty v bytě se pohybují mezi 23 a 18 °C. Nejtepleji byste měli mít v koupelně, v obývacím pokoji by měla být teplota v rozmezí 19 a 21 °C, v ložnici pak 18 °C.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688