Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.09.2019 08:27:12

Zaprší. O víkendu chladné podzimní počasí a déšť

 

Podzim se hlásí o slovo. Ochlazení bude nejvíce patrné hned o tomto víkendu. Teploty klesnou výrazně pod 20 °C a od jihu se na velké části území přidá trvalý déšť. Ten je velmi vítaný. Teploty kolem 16 °C však budou po horkém létu citelným skokem. V novém týdnu se mírně oteplí, teploty lehce překročí 20 °C. Začne babí léto, letní teploty přes 25 °C však nečekejte. Nejvíce srážek se čeká na jihu území. Jižní Morava, Vysočina a postupně i jižní Čechy dostanou vláhu. Srážky se od jihu přetočí i do severní poloviny republiky. Půjde o frontální vlny, které bývají na srážky ideální. Horké léto můžete zastihnout ještě ve Středomoří, kde vysoké teploty pokračují a moře je nejvyhřátější z celého roku.

V sobotu bude oblačno až zataženo, od jihu v centrální a východní části republiky místy déšť, přechodně i trvalý. Srážkové úhrny mohou být kolem 20 mm. Teploty 13 až 17 °C, na severozápadě může být až 19 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť. V noci na pondělí potom déšť ještě četnější. Teploty 15 až 19 °C, při dešti 14 °C. V pondělí je ve hře možnost, že přijde od jihu zejména do východní poloviny země ještě silnější frontální vlna s vydatnými srážkami. Bude tedy oblačno, na východě i zataženo. Na východě občas déšť, přechodně i trvalý a vydatný, jinde srážky místy. Teploty 14 až 18 °C, při dešti 12 °C.

Od úterý se začne počasí vybírat. Na východě bude doznívat déšť, postupně bude polojasno. Ráno se objeví mlhy. Teploty začnou pozvolna stoupat z 15 až 19 °C na 20 až 24 °C a přijde babí léto. Snad se o víkendu a v pondělí krajina dočká vytoužené vláhy. Povrchové půdní sucho sice v Česku zesláblo, podzemní vody jsou na tom ale stále hůř. Největší sucho momentálně hlásí pás území od Mladé Boleslavi po Krkonoše. Studené dny a déšť krajině pomohou.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty