TNBiz (TN.cz)
05.09.2019 13:43:18

Vandalové řádili na Sněžce: Poničili podloží, které vzniká tisíce let.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) pátrá po lidech, kteří v noci ze středy na čtvrtek vytvořili přímo na vrcholu naší nejvyšší hory obrazec z kamenů. Dílo totiž vytvořili v místě, kam je kvůli ochraně přírody vstup zakázán.

KRNAP požádal veřejnost o pomoc na svém facebookovém profilu: "Tohle ‘umělecké dílo’ se během dnešní noci objevilo přímo na vrcholu Sněžky. Za řetězy, na mrazem tříděných půdách (což je geomorfologický proces trvající tisíce let), v místech, kde se vyskytuje hned několik druhů ohrožených rostlin, hmyzu, i kriticky ohrožený ptačí druh linduška horská. Proto tam ty řetězy jsou a proto je důležité, že se na této nejnavštěvovanější lokalitě Krkonoš mimo řetězy vymezený koridor nesmí ani chodit!"


Správci nyní prosí o jakékoliv informace, které by mohly vést k dopadení tvůrců obrazce. Na vrcholu hory je prý nikdo nespatřil a podle KRNAPu je nezachytila ani jedna ze tří kamer, protože ty nemají noční vidění. Ve správním řízení může však pachatelům hrozit pokuta až 100 tisíc korun.

 

 

"Hlídka tam je několikrát denně, ale nemůže tam být 24 hodin denně, mj. proto, že nemá na starosti jen vrchol Sněžky," uvedli správci parku s tím, že jim kapacity nestačí ani přes pomoc obsluhy Poštovny, která na bezproblémový chod na nejvyšším vrcholku republiky také dohlíží.

 

 


Nejde o první případ, kdy turisté poničili přírodu národního parku nebo chráněné krajinné oblasti. Minulý měsíc se s výzvou veřejnosti na facebooku ozval Národní park České Švýcarsko. Lidé tam totiž začali stavět nesmyslné věžičky z kamení, které narušují tamní faunu a flóru. V červenci zas musel CHKO Český ráj řešit skandál s vyrýváním jmen instagramových účtů do pískovcové skály.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty