Adam Šoukal (Platební instituce Roger)
Okénko pro podnikatele  |  28.08.2019 10:57:57

Levně nakupovat, draze prodávat a pozdě platit faktury aneb pracovní kapitál.

 „Levně nakupovat, draze prodávat a pozdě platit faktury.“ Podívejme se na okřídlené rčení z básníku trošku z blízka. Proti prvním dvěma tvrzením lze něco namítat jen těžko, s tím třetím tvrzením to však bude fungovat jen chvíli. Pracovní kapitál potřebný pro chod společnosti se obecně skládá ze tří částí. Přesněji řečeno, peníze potřebné pro provoz společnosti jsou součtem pohledávek a zásob ponížených o závazky společnosti. Z toho vyplývají 3 někdy jednodušeji a někdy složitěji realizovatelné úkoly.

Mít co nejméně pohledávek

Ideálně jich mít co nejméně, tedy vyžadovat co nejkratší splatnosti faktur. Když už se splatností není možné hýbat, tak je nejlepším řešením fakturu co nejdříve vyměnit za peníze, to dnes stojí asi 1 % z faktury a lze to zařídit za pár minut. Další možností je proti fakturám čerpat bankovní úvěr, ale zde je třeba počítat s delší dobou vyřízení žádosti v rozmezí 2-3 měsíců, což je často více než samotná splatnost. Obecně se vyplácí opustit pohledávky se třicetidenní a vyšší splatností, protože cena financování je zde nižší než to, co by firma vydělala, pokud by peníze uzamčené ve faktuře investovala do rozvoje.

Jinou kategorií pohledávek jsou ty, které jsou dlouho po splatnosti a těžko se od odběratelů vymáhají. Tomu můžeme předcházet zálohovými platbami nebo prověřováním odběratelů ať už z výkazů na obchodním rejstříku anebo třeba na nezávislé databázi Ověření od Rogera. Při prověřování odběratelů je důležité se zaměřit na zveřejňování výkazů, obrat a zisk

    


 

Mít na skladě jen to, co se točí

Nejlepší variantou je nemít sklad vůbec, ale to vždy není možné, zvláště pak u zboží s vysokou marží nebo přidanou hodnotou. U většiny firem 80 % prodejů tvoří 20 % zboží, které se „točí“ a je potřeba ho mít skaldem. Co se neprodá déle než rok, by nemělo být skladováno vůbec. Při propočtu hodnoty zásob, které leží rok na skladě zjistíme, že firma přichází o 18 % za rok, což je množství peněz, které se mohlo investovat například do rozvoje. Proti skladovým zásobám lze čerpat bankovní financování, které ale v současnosti není příliš rozšířené. Možným řešením jsou záruky Českomoravské záruční a rozvojové banky, které částečně pokrývají možná rizika a banky tak dokáží nabídnout levné financování zásob.

 

Délka splatnosti závazků

Zde se dostáváme k tématu pozdního placení faktur. Abyste nepotřebovali žádný pracovní kapitál nebo aby byl co nejnižší, tak by se délka splatnosti závazků měla rovnat tomu, jak dlouho vám zboží v průměru leží na skladě, než se prodá, plus doba, za kterou vám zaplatí odběratel. Pokud se vám tohoto podaří docílit, nemusíte se obávat nových zakázek, jelikož se vaše firma financuje sama. Problém se závazky nastává, když jsou kratší než doba, za kterou zboží prodáme a dostaneme za něj peníze. Čím rychleji firma roste, tak tento problém narůstá. Větší frustraci dodavatelů vzbuzuje faktura po splatnosti, než faktura s dlouhou splatností. V poslední době můžeme sledovat, že i menší firmy se drží hesla „cash is king“ a snaží se optimalizovat jak pohledávky, tak míru věcí na skladě, aby si udržely dobré vztahy se svými dodavateli a případně jim uměly nabídnout dřívější platbu výměnou za lepší cenové podmínky.  



Adam Šoukal

Adam Šoukal je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Satander, kde měl na starost bankovní akvizice. Adam je velkým zastáncem fintechových řešení a moderních technologií ve spojení s financemi.





Platební instituce Roger

Roger je největší platforma na financování malých a středních podniků a poskytovatel supply chain financing ve střední Evropě. Od roku 2013 úspěšně spojuje investory a malé a střední firmy, které hledají pomoc při řízení cash flow. Roger je platební institucí licencovanou ČNB a s rozšířením o PSD2 plánuje expanzi současného portfolia služeb do dalších zemí v rámci EU.

Více na https://roger.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

19.04.2023Kup levně, prodej draho Jan Berka (Roklen24)
20.04.2019Dlouhodobé spoření je chyba, za kterou draze platíte Petr Rozkošný (Meteobox.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688