Lesy jsou plné hub a bloudících houbařů - v posledních dnech jich bylo 9

TNBiz, 21.8.2019
Policisté za pomoci hasičů všechny ztracené našli

Nejméně devět houbařů se za poslední dny ztratilo v českých lesích. Policisté za pomoci hasičů všechny v pořádku našli. Díky dešti a teplu houby porostou ještě víc a je možné, že podobných záchranných akcí ještě přibude.

Policisté, hasiči, ala také psovodi nebo policejní vrtulník s termovizí, pátrali po houbařích v devíti oblastech – například na Náchodsku, Budějovicku, Prostějovsku a třikrát dokonce na Trutnovsku. Ztracení houbaři u sebe neměli telefony, nebo nedokázali upřesnit místo, kde se nachází.

Na Královéhradecku proběhlo za posledních 10 dnů 5 pátracích akcí, naštěstí s dobrým koncem. "Doporučujeme mít telefon, známým příbuzným dát vědět, kam jdeme. Nepřeceňovat své síly," řekla policejní mluvčí Magda Vlčková.

Nejdelší trasu v neznámém prostředí absolvovala osmdesátiletá houbařka z Trutnovska. Do lesa vešla u Dvora Králové nad Labem o půl jedenácté dopoledne, o 11 hodin později nahlásila její dcera, že se nevrátila z hub. O další hodinu později seniorku policisté vypátrali ve 20 kilometrů vzdáleném Hostinném.

Mykologové říkají, že hub bude přibývat. Deštivé dny jim svědčí, už teď jich roste hodně a houbařské žně budou pokračovat. Pokud půjdete do neznámého lesa, všímejte si dominant a záchytných specifických bodů a nezapomeňte na mobilní telefon.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy