TNBiz (TN.cz)
21.08.2019 07:17:02

Počasí: Českem se prohnaly silné bouřky, které doprovázel vydatný déšť

Český hydrometeorologický ústav v úterý vydal výstrahu před vydatným deštěm, srážky se objevily na velké části našeho území. Meteorologové zároveň varovali před silnými bouřkami na východě a jihovýchodě republiky.

Na velké části našeho území začalo v úterý odpoledne vydatně pršet, místy může podle Českého hydrometeorologického ústavu spadnout 10 až 30 mm, ojediněle až 50 mm srážek, a to i za velmi krátkou dobu. Meteorologové kvůli tomu vyhlásili výstrahu před vydatným deštěm, ta byla platná až do středečních 3:00, následně by se měla situace pozvolna uklidňovat.

Varování před vydatným deštěm bylo vyhlášeno pro Prahu, Středočeský kraj, téměř celý Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, části Libereckého kraje (Jilemnice, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, časti Kraje Vysočina (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou), části Olomouckého kraje (Jeseník, Šumperk, Zábřeh) a Moravskoslezského kraje (Bruntál, Krnov, Rýmařov).

Pro jihovýchod republiky pak také platila výstraha před silnými bouřkami. Stejně jako výstraha před vydatným deštěm skončila tato ve středu ve 3:00.

Meteorologové upozorňují, že v případě silného deště může voda zaplavit i silnice. Řidiči by kvůli riziku aquaplaningu a snížené viditelnosti měli jet opatrně a snížit rychlost auta. Lidé by také neměli vstupovat do zatopených míst nebo proudící vody. 

V souvislosti s bouřkami varují odborníci před přívalovým deštěm, který může rozvodnit malé toky či zatopit podchody, sklepy a další. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, pozor také na kroupy a blesky.


Zdroj: FTV Prima

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty