Čápi hodují: na jednom poli se sešlo 70 čápů

TNBiz, 19.8.2019

Desítky čápů, kteří obsadili pole hned za městem, se podařilo natočit panu Jaroslavu Walterovi. Přilákali je tam přemnožení hraboši.

Když je v hejně dvacet nebo třicet čápů, mluví ornitologové takřka o zázraku. Procházka pana Waltera skončila ale obrovským překvapením. Na pár desítkách metrů čtverečních bylo velkých ptáků bezmála sedmdesát.

"Pohybovali se za traktorem, byla to taková hlubší orba. V dalekohledu jsem viděl, že vybírají hraboše," popsal Walter. Právě ti je na pole za Holešovem přilákali.

"Jeden ten čáp, jsem pozoroval, za deset minut asi pět těch hrabošů stačil sezobnout," doplnil Walter.

Podle ornitologů měli ale čápi obrovské štěstí. Tamní zemědělci nepoužili jedy na hubení přemnožených hlodavců. Nejspíš ty před pár dny zabíjely na jihu Moravy zajíce a bažanty.

"Nějaké odškodnění chceme za tu zvěř, chceme za ty vzorky, co jsme museli vyšetření zaplatit," uvedl předseda okresního mysliveckého spolku Zdeněk Živela a doplnil: "Po té kalamitě ten hraboší boom zase přestane. Ti hraboši vymřou na řadu přirozených nemocí, které mezi sebou budou šířit."

Tak vydatnou svačinu před odletem na jih si podle ornitologů čápi dopřáli i na dalších místech Přerovska a Kroměřížska. Kromě jihu Moravy právě tato místa postihla invaze hrabošů nejvíc.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy