Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  19.08.2019 15:17:17

Akcie legendy Aston Martin vymetají dno

 

Ještě minulý rok v říjnu vstupovala automobilka Aston Martin, která se proslavila díky filmu o agentovi 007, na londýnskou burzu s velkými očekáváními. Zdá se však, že za nimi - alespoň prozatím - může zavřít dveře. Během čtvrtečního obchodního dne se totiž hodnota společnosti na burze propadla o 3,71 GBP za akcii, což od jejího primárního úpisu představuje nejnižší úroveň. Pro srovnání - při vstupu na burzu se obchodovaly za cenu 19 liber.

Poté, co akcie během minulého čtvrtka dosáhly rekordně nízké hodnoty, se odrazily od nového dna a část ztrát nakonec dokázaly smazat. Obchodní den zakončily na ceně 4,35 GBP za akcii, což představuje denní propad o 7 procent.

Od vstupu firmy na londýnskou akciovou burzu si tak celkově odepsaly okolo 77 procent ze své hodnoty. Během pátečního obchodního dne se pohybovaly kolem úrovně 4,57 GBP za akcii. Obchodní den uzavřely na hodnotě 4,66 GBP za akcii.

Těsně po IPO se tržní kapitalizace Aston Martin nacházela na úrovni okolo 4,3 miliardy GBP, aktuálně se pohybuje na úrovni okolo 1,1 miliardy GBP.


Graf: Vývoj hodnoty ceny akcií Aston Martin od vstupu na burzu v říjnu 2018 (v GBp)

K poklesu hodnoty akcií přispělo více faktorů včetně toho, že firma za první půlrok 2019 před pár dny oznámila propad do ztráty 78,8 miliónů liber, zatímco v tomto stejném období před rokem dosahovala zisku 20,8 miliónů GBP. Jako důvod uvedla pokles poptávky v Evropě.

Navíc, výrobce luxusních vozidel během uplynulého měsíce zhoršil výhled prodeje na 6 400 vozidel z původních 7250 kvůli makroekonomické nejistotě, která se objevuje hlavně kvůli brexitu v Británii a Evropě. Další negativní zprávou bylo zhoršení hodnocení úvěrové spolehlivosti výrobců aut Jamese Bonda ze strany agentury Moody’s.

Slabší data prodeje v prvním půlroce zároveň vedou k otázce, jestli společnost nebude potřebovat finanční injekci kvůli investicím v továrně ve Walesu, kde plánuje montovat první sportovně-užitkový model značky. To by mohlo vést například k vydání dalších akcií a snížení podílu vlastnictví u aktuálních akcionářů.

Momentálně nevypadá výhled pro vývoj hodnoty společnosti příliš pozitivně. Automobilka, která se od roku 2014 nachází v restrukturalizaci, bude muset najít efektivní způsob, jak se ze sledu negativních zpráv “vymotat” a opět nastartovat ziskovost, jinak se může situace ještě zhoršit. Výrobce luxusních vozidel totiž od svého vzniku z roku 1914 ohlásil už 7krát bankrot.

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688