Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  19.08.2019 13:27:22

Argentina nad ekonomickou propastí

 

Podle údajů agentury Reuters se náklady na pojištění expozice argentinského státního dluhu od pátku téměř ztrojnásobily. Nejnovější odhady IHS Markit založené na závěrečné úrovni ze středy naznačují, že pravděpodobnost selhání při obsluze státního dluhu během jednoho roku je nyní 55 procent. V pětiletém období je pravděpodobnost selhání 82,5 procent.

Ve středu oznámil Macri zavedení balíčku sociálních dávek a snížení daní pro pracovníky s nízkými příjmy. Šlo o snahu zmírnit dopady hospodářské krize necelé tři měsíce před volbami.

Tato opatření znamenala výrazný obrat v prezidentově snaze, kterou podpořil Mezinárodní měnový fond. Šlo o vyrovnání, respektive vymanění se rozpočtu země z výrazně defaultního pásma. Zdá se, že trh nesdílí s Macrim jeho představu o sociálním inženýrství a ekonomických reformách (zejména pokud je prohloubení již tak silného defaultu naplánováno těsně před prezidentskými volbami).

Super citlivé peso, které někteří považují za vodítko pro argentinskou ekonomiku, oslabilo ve středu o více než 7 procent a dosáhlo úrovně 60,2 za americký dolar. Měna tento týden ztratila čtvrtinu své hodnoty, zatímco argentinský hlavní akciový trh za tři dny klesl téměř o 35 procent.

Analytici v Bank of America Merrill Lynch se domnívají, že existuje 50 % šance, že Argentina příští rok nesplní závazky ze svého státního dluhu. Banka uvedla, že obrovské finanční potřeby vlády ve výši zhruba 30 miliard USD pro příští rok, slabá fiskální situace a nedostatek důvěryhodnosti trhu znamenají pro rok 2020 velkou pravděpodobnost selhání. Varovala také, že nedávný kolaps trhu s největší pravděpodobností závažně ovlivnil ekonomiku do budoucna, přičemž se očekává, že rok 2020 bude znamenat třetí po sobě jdoucí rok recese.

Argentinský prezident Mauricio Macri ve středu řekl, že zavede 90ti denní zmrazení ceny ropných produktů, což je součást souboru opatření na pomoc spotřebitelům a malým podnikům po propadu kurzu, který tento týden zrychlil roční míru inflace nad 55 procent.

Zmrazení cen nafty a benzínu je návratem k politikám, které ovlivňovaly ropné rafinerie a maloobchodníky po většinu z posledních dvou desetiletí, omezovaly potenciální zisk a ztěžovaly plánování investic a výnosů.

Právě Macri v roce 2017 odstranil cenové kontroly a na krátkou dobu je opět zavedl v květnu 2018. Tehdy se tři největší rafinerie v zemi (státem kontrolovaný YPF, BP - kontrolující Pan American Energy, Shell), dohodly na omezení cen na dva měsíce, aby pomohly v boji proti inflaci, tehdy na úrovni 25 procent.

Rafinerie, které společně představují zhruba 80 procent rafinérské kapacity a maloobchodního prodeje, od té doby zvyšují ceny v souladu s výkyvy směnného kurzu, mezinárodních referenčních cen surové ropy a nákladů na přísady do biopaliv.

Prezidentova snaha „ulevit“ malým firmám, které jsou nejvíce postihnuté, je pochopitelná. Nicméně z hlediska fiskálních možností centra je neudržitelná, navíc bez participace „velké trojky“ producentů. Energie a potraviny patří mezi hlavní hybatele inflace a pokud by se podařilo udržet ceny pod kontrolou, bylo by teoreticky možné snížit inflaci za pomoci fixace směnného kurzu a udržet tak nad vodou velkou část malého a středního podnikání v zemi. To vše samozřejmě s masivní podporou IMF a USA, bez kterých tento krok nepřipadá v úvahu a je nerealizovatelný.

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688