Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.08.2019 20:15:58

Ideální letní počasí v novém týdnu, ve středu místy bouřky

 

Léto pokračuje v klidném duchu. Teploty nejsou extrémně vysoké, nezlobí ani chladné počasí. Nejinak tomu bude v dalších dnech. Pouze nejnižší polohy se musí připravit až na 32 °C, vysoké teploty ale vždy ukončí bouřky a studená fronta. Takže bude průměr teplot v novém týdnu nižší. Díky frontám se na našem území objeví další voda. Jsou místa, kde vláha chybí extrémně, počasí se teď snaží situaci aspoň nezhoršovat. Některá místa naopak díky bouřkám vodu dostala. Nejtepleji bude kolem úterý, potom kolem neděle. Hlavní vlny srážek přijdou ve středu a sobotu. Počasí bude i na koupání. Výlety a tuzemské dovolené jsou v plném proudu, počasí bude přát i nadále. Akorát ve středu je nutné počítat se studenou frontou.

V úterý bude zpočátku polojasno až oblačno, postupně převládne polojasno. Zpočátku místy přeháňky a ojediněle bouřky, postupně srážky jen ojediněle. Teploty 26 až 30 °C. Ve středu bude polojasno, svižně během dne od západu oblačno až zataženo, místy přeháňky a bouřky. Teploty 24 až 28 °C, na východě zpočátku až 32 °C. Ve čtvrtek bude zpočátku velká oblačnost, skoro zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Během dne bude oblačnosti i srážek ubývat. Teploty 21 až 25 °C, na východě i 27 °C. V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 22 až 26 °C. O víkendu se oteplí až do rozmezí 27 až 32 °C. Nová fronta s bouřkami dorazí v sobotu či neděli. Snesitelné léto pro všechny, sem tam i srážky.

Znovu se mluví o mrtvých jehličnatých lesích na velké části našeho území. Jde hlavně o jihovýchodní Vysočinu, Nízký Jeseník, podhůří Beskyd a mnoho dalších lokalit zdecimovaných suchem a kůrovcem. Řešení je jediné. Sázet listnaté stromy naprosto kdekoliv. Pokud máte pozemek, zahrádku nebo celý les, promyslete vysazení listnatých stromů. Vzestup teplot neovlivníme, můžeme se před nimi ale chránit v příjemném stínu stromů. Ale jen listnáčů, vhodné podmínky pro jehličnany prozatím pominuly.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty