TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  23.07.2019 17:14:02

Úřad zrušil tendr na auta pro policii, Hamáček podá žalobu


Ministerstvo vnitra se chce bránit proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v červnu zrušil zakázku na nákup čtyř tisíc policejních automobilů. Ministr vnitra Jan Hamáček podá na ÚOHS správní žalobu, zakázka je podle něj v pořádku a policie zoufale nové vozy potřebuje.

Záměr podat správní žalobu na ÚOHS oznámil Hamáček v pondělí. Chce se tak bránit proti rozhodnutí ÚOHS, který zakázku v půlce června zrušil. Šlo o tendr na osobní i policejní vozy v hodnotě 2,25 miliardy. Úřad ve svém rozhodnutí uvedl, že ve svém důsledku stanovení požadavků vedlo k bezdůvodné konkurenční výhodě mladoboleslavské Škody Auto.

S tím ale ministerstvo nesouhlasí. Podle něj je zakázka na 4 000 vozů v pořádku a rozhodně zadání nenahrává žádnému z výrobců. Ministerstvo ale zároveň vypsalo i nový tendr, v němž chce vysoutěžit 500 aut. První by podle ministerstva měla policie převzít ještě do konce roku.

"Vozový park policie i dalších složek Ministerstva vnitra je v kritické situaci – 25 % vozů je starších sedmi let a má najeto přes 300 tisíc km. Proto se už dva roky snažíme nakoupit nová auta. Bohužel ÚOHS nám to komplikuje," postěžoval si Hamáček.

Zároveň uvedl, že si zajištění obměny policejního vozového parku po svém nástupu do úřadu stanovil jako prioritu. Podmínky podle ministerstva připravovala expertní skupina dva měsíce a specifikace přesně odpovídá potřebám policie.

"Nebudu čekat, až se v nevyhovujícím voze některému policistovi něco stane. Proto nemůžu jinak než podat na ÚOHS správní žalobu ke krajskému soudu v Brně," dodal ministr vnitra.

Antimonopolní úřad kritizoval třeba to, že ministerstvo poptává pětidveřové vozy, stanovilo minimální vnitřní rozměry, rozměry kufru, či to, že poptávalo sedany a hatchbacky. ÚOHS už vloni v prosinci jeden tendr ministerstva vnitra na policejní vozy zastavil. Opět s tím, že zvýhodňuje Škodu Auto.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688